ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu snålar även rika

Daniel Boman · 31 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Det är tomt på den lyxiga shoppinggatan Biblioteksgatan. Var fjärde av Sveriges rikaste personer drar ner på sin lyxkonsumtion.

Det är tomt på den lyxiga shoppinggatan Biblioteksgatan. Var fjärde av Sveriges rikaste personer drar ner på sin lyxkonsumtion. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges rika håller i plånböckerna. I den rådande finans­­krisen väljer var fjärde rik person att dra ner på konsumtionen och byta till lågprisalternativ.Bilar, smycken och elektronik har blivit för dyrt för landets rika. En undersökning från Svensk Handel visar att en fjärdedel av Sveriges 1 100 rikaste personer planerar att spendera mindre pengar under 2009 och dra ner på inköpen av just de varorna.– Vi ser att köpvanorna hos de rikaste påverkas i nästan samma utsträckning som hos medelinkomsttagarna, både psykologiskt och ekonomiskt, det är lite förvånande, säger Margareta Ternell på Svensk Handel.

Samtidigt som rika drar ner på lyxkonsumtionen uppger dock två tredjedelar av de tillfrågade att deras inköp inte förändrats.

När de svenska kunderna lägger spenderbyxorna på hyllan ställer lyxbutikerna in siktet på utländska turister. Undersökningen visar att turismen i Stockholm blivit mindre säsongsbetonad och att affärer med dyra produkter nu ser internationella turister som allt viktigare kunder.

Rika köper mindre av:

Bilar

Smycken

Hemelektronik

Mat till stora middagar

Rika köper fortfarande:

Resor

Kläder

Skor

Skönhetsbehandlingar

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro