ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu spanar teknik- jättarna in de gamla

Mia Odeh · 12 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Gamla, sjuka och åtråvärda. Europas åldrande befolkning blir en allt viktigare målgrupp för teknikgiganterna, som lanserar IT-system för sjukvården på löpande band.IBM, Microsoft, Oracle. På årliga World of Health IT-mässan i Köpenhamn förra veckan fattades knappt någon av tungviktarna inom mjuk- och hårdvaruutveckling. Vården är en av de sista samhällssektorer som inte digitaliserats och en av de mest lukrativa framöver. Bara i Europa beräknas antalet åldringar över 80 år ha tredubblats till 61 miljoner år 2060, och många av dem kommer att behöva vård under lång tid.– Samtidigt är det allt färre som söker sig till vård-yrkena. Därför måste tekniken komma in och göra arbetet effektivare, säger Chris Wood, chef för Panasonic Health Care i Storbritannien.Panasonic började intressera sig för vårdsektorn för fem år sedan och kom förra veckan med sin största produktlansering hittills, en handhållen minidator för sjukhus och hemsjukvård där journaler och annan patientinformation lagras digitalt. Modellen är den första med Intels fläktlösa Atom-processor, vilket gjort det möjligt att bygga ett helt slutet skal som är lätt att desinficera. Konkurrenterna är inte långt efter, Taiwanbaserade Advantech väntas lansera en liknande modell om ett par veckor, också den byggd på Intels teknik.– Vården är helt klart en växande marknad och en stor möjlighet för oss, säger Patricia Perry, produktionschef för Intel Digital Health Group.

Avdelningen bildades 2005 och har växt till ett par hundra anställda. För-utom handdatorn för sjuksköterskor är Intel på väg att lansera en digital mätstation för hemmet där äldre själv kan registrera värden som puls, vikt och blodtryck och bara få läkarbesök om något avviker från det normala.– Äldre med kroniska besvär kommer kräva en väldigt stor del av vårdbudgeten i framtiden. Det är inte hållbart om vi inte får pålitliga sätt att hälsoövervaka dem på avstånd, säger Patricia Perry.

Svensk Action spar pengar på vård hemma

Med en pc en webbkamera och en lättanvänd tjänst erbjuder Action vård för äldre i hemmet. Nu är Action nominerade till EU:s e-inclusion award för sina tjänster. Några som kommit en bra bit på vägen mot visionen om hemmet som vårdplats är organisationen Action. Action står för Assisting Carers using Telematics Interventions to meet Older people’s Needs.Deras tjänst innebär enkel kontakt med kommunal omsorgs- och vårdpersonal, lättanvänd bildtelefon, information och utbildning om hemvård.– De flesta är ovana datoranvändare, därför får de först en utbildning tillsammans med andra som man kan fortsätta att hålla kontakten med hemifrån. Så Action är också ett bra sätt att minska den sociala isoleringen, säger Elizabeth Hanson, forskningsansvarig på Action.

Det bekräftas av Sirpa Matell, som vårdar sin man hemma i Borås:– Jag brukar kalla datorn för vår vän här i hörnet. Den är verkligen oersättlig när det gäller information, och bildtelefonen är jätteviktig när man inte kan delta i det sociala livet som innan, säger hon.När Action utvärderades i Borås uppskattade bi-ståndsbedömare att tjänsten sparat in cirka 96 000 kronor per familj och år.– Analysen visar ett minskat behov av insatser från hemtjänsten. Visst vill man ge en bra livskvalitét, men att man kan spara pengar samtidigt kan vara avgörande, säger Elizabeth Hanson.

Nu är Actions satsning ”Action i glesbygden” nominerat till EU:s e-inclusion award 2008, ett pris som delas ut till bra lösningar för grupper som sällan använder IT. Vinnarna tillkännages den första december, men Elizabeth Hanson (bilden) är stolt bara över att Action är en av fem finalister i kategorin Ageing well.– Det är ett erkännande om att vi gjort ett lyckat koncept för att täcka ett stort behov. Det är en stor grej för alla Action-användare och anhöriga.

KTH satsar på trygg teknik

Med en åldrande be-folkning blir omsorgen svårare och dyrare, men med ubiquitios computing kan äldre känna sig trygga livet ut i sitt hem.Sveriges befolkning åldras, och allt fler äldre vårdas hemma av anhöriga. Detta ställer krav på teknikutvecklingen, framför allt inom det så kallade ubiquitios computing-området – ett koncept som går ut på att bygga in informationsteknik överallt. – Att befolkningen åldras betyder att det kommer att bli dyrare och dyrare att vårda våra äldre. Vi får en högre börda för omsorgen. Det vi gör är att försöka utveckla bostaden som framtidens vårdbyggnad, säger Tore Larsson, professor och föreståndare för KTH:s Centrum för hälsa och byggande.  För att öka tillgängligheten i bostaden tittar Centrum för hälsa och byggande bland annat på teknik som touch-kontroller, golvbelysning, elektroniska lås och sensornätverk i hemmet. Ett totalt uppkopplat hem låter kanske avancerat för människor som inte vuxit upp i takt med informationssamhället, men kan göra det enklare och säkrare för äldre att bo kvar hemma längre. Men de lösningar som finns redan i dag imponerar inte på Tore Larsson.– Jag har sett många exempel på försök att anpassa teknik till äldre, och de är ofta ganska korkade faktiskt. Mobiler med fyra knappar, till exempel. Man blir gammal – inte dum, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro