ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu sprider sig löneupproret

Viktor Bendz // Josefin Svenberg · 21 Mar 2012
Uppdaterad 21 Mar 2012
Sjuksköterskorna Gunnar Foss och Maria Silén tillsammans med 70 kolleger vägrar arbeta extrapass i protest mot att sommarvikarierna på Gävle sjukhus tjänar mer än många befintliga sköterskor.

Sjuksköterskorna Gunnar Foss och Maria Silén tillsammans med 70 kolleger vägrar arbeta extrapass i protest mot att sommarvikarierna på Gävle sjukhus tjänar mer än många befintliga sköterskor. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM/Arbetarbladet


Allt fler studenter ansluter sig till löneupproret. De kräver 24 000 kronor i ingångs­lön, annars tar de inte jobben. – Det är arbetsgivarnas ansvar att betala för kompe­tensen. Men våra med­­lemmar har fått nog, säger Vård­förbundets Sineva Ribeiro.

klar

Artikellänk är kopierad

Studentupproret pågår från Norrbotten till Skåne och studenter vid många fler lärosäten väntas ansluta. De kräver 24 000 kronor i månadslön för att ta jobben. Och oron på sjukhusen om de kommer att få tillräckligt med vikarier i sommar består.

– Självklart påverkar det här resten av vården och patientsäkerheten. Vi har ett behov av att ta in studenterna för att klara somrarna, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

På sjukhuset i Gävle har man lovat sommarvikarierna en lön på 22 000 kronor i månaden. Det är högre än tidigare år. Men det positiva beskedet har utlöst högljudda protester bland de befintliga sköterskorna. Många av dem kommer att ha lägre löner än de mindre erfarna vikarierna. I protest kommer 70 sjuksköterskor på hjärtenheten att vägra jobba några extrapass.

– Det känns som att landstinget utnyttjar altruismen hos oss, säger sjuksköterskan Gunnar Foss. Även om sjuksköterskorna i Gävle är upprörda över lönerna stöder de studenternas krav, men vill först att deras egna löner ska höjas.    

– Vi har ett krav på en generell löneökning på 2 000 kronor för att hålla differensen till de nyutexaminerade, säger Gunnar Foss.

Landstinget i Gävleborg håller med om att lönerna är för låga men vet inte varifrån pengarna ska komma.

– Alla tycker väl att människor som jobbar i vården ska tjäna mer, men få är beredda att tala om var pengarna ska tas. Ska man höja hela sjuksköterskekollektivet är det väldigt mycket pengar det handlar om, säger landstingsråd Eva Tjernström (S) till Gävle Dagblad.

På Vårdförbundet är tongångarna desamma.

– När vi pratar med dem som har jobbat i 10–15 år så tycker de att studenternas uppror är rätt, men de frågar sig naturligtvis vad som händer med deras löner. Men någon måste börja och förhoppningsvis leder det här till att sjuksköterskeyrket uppvärderas, säger Sineva Ribeiro.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz // Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro