ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu stannar alla bussarna igen

TT · 8 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Bussförarna går åter i strejk i Stockholms län vid midnatt natten till torsdag. Deras fack, Kommunal, trappar samtidigt upp konflikten med strejk i Västerbottens län.Stridsåtgärderna sker sedan förhandlingarna med Bussarbetsgivarna brutit samman.- Vi försökte gå Kommunals förhandlare till mötes inom fyra områden med vårt bud i torsdags förra veckan. Men inte på någon punkt var de nöjda och de ställde i stället nya krav, uppger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson för TT strax före klockan ett natten till tisdag.

Bussarbetsgivarna planerar inte kortsiktigt för några åtgärder till följd av sammanbrottet i förhandlingarna och sedan Kommunal tar upp strejken igen, säger han.- Det är sorgligt och trist att allmänheten åter drabbas.

"Utsträckt hand""Kommunal sträckte ut handen och ville få slut på den pågående busstrejken. Därför inledde vi förhandlingar med arbetsgivaren och avblåste strejken tills vidare. Tyvärr ledde dessa förhandlingar inte till ett nytt avtal", kommenterar Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige Håkan Pettersson i ett pressmeddelande.

Pettersson anser att Kommunal tagit sitt ansvar gentemot resenärerna."Vi vill få ett avtal som innebär att våra medlemmar vid de privata bussföretagen ska få samma arbetsvillkor som de som jobbar i kommunala bussföretag och andra på arbetsmarknaden".

Förutom sänkt ramtid till högst 13 timmar om dagen har Kommunal bland annat krävt minst elva timmars vila per dygn, löneökning på 1 600 kronor på två år och ökad rätt till fast anställning.

Peter Jeppsson säger att Kommunal ställer orealistiska lönekrav och kräver mer åt bussförarna än vad andra grupper fått.- Jag är förbryllad, kommenterar han.

"Försökte tillmötesgå"Jeppsson anser att arbetsgivarna försökte gå Kommunal ytterligare till mötes genom att erbjuda att den så kallade ramtiden sänks till 13 timmar för alla bussförare, inte bara för dem som arbetar i ren stadstrafik, vilket ingick i arbetsgivarnas bud i torsdags.

Ramtid är den tid som förarna har mellan första och sista arbetstimmen på ett pass, alltså inte enbart aktiv arbetstid. Nu är ramtiden 13,5 timme. Torsdagens bud innehöll också en ökning av lönen med 0,2 procentenheter till 10,4 procent för tre år. Budet innebar att villkoren för dygnsvilan förbättras och att rätten till fast anställning slås fast.

I tisdags i förra veckan lade drygt 6 000 bussförare i Stockholms län ner arbetet. Kommunal avblåste tillfälligt strejken i fredags så att förhandlingarna kunde återupptas.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro