ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu stoppas de irakiska s-passen

Stockholm Emmy Lundström · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Idag fattar Migrationsverket beslut om att de irakiska s-passen inte längre kommer att accepteras som giltiga passhandlingar av Sverige. Samtidigt kommer nu ny kritik från vänsterledaren Lars Ohly och Josef Erdem, ordförande för Dialogen, en paraplyorganisation för flera invandrarföreningar i Borlänge. – Nu pekas alla som ljugit om sin identitet för att få uppehållstillstånd ut för att vara terrorister och det finns säkert sådana kriminella bland dem, men Migrationsverket måste utreda vilka som fått falska pass, så att man kan hitta vilka som är terrorister eller inte. De flesta som fått falska id-handlingar är barnfamiljer och de ska inte ses som kriminella eller terrorister, säger Erdem. Josef Erdem, som själv är kurd från sydöstra Turkiet, säger också att det stämmer att falska pass utfärdats till asylsökande från andra länder än Irak men inte så många som 26 000. Och han poängterar att huvudanledning till att man ljugit om sitt ursprung är för att få uppehållstillstånd. – Turkiska politiker har använt sig av artiklarna i Metro i sin propaganda för att den oljerika staden Kirkuk i framtiden ska tillhöra Turkiet och inte Kurdistan, säger han. Även vänsterpartiets ordförande Lars Ohly kräver en utredning. – Det är vansinne att inte utreda vilka som fått falska pass utfärdade. Det drabbar alla asylsökande. De flesta är sådana som har rätt till skydd. Stoppandet av s-passen innebär också att kriminella människosmugglare gör sig stora summor pengar på att hitta nya sätt att förflytta irakier på, säger han. NURI KINO

Fakta: Den irakiska ambassaden i Stockholm misstänks ha förfalskat upp emot 26 000 pass under två års tid. Ambassadören Ahmed Bamarni förnekar alla anklagelser. I flera länder godtas inte irakiska pass ur den så kallade s-serien. Dessa anses lätta att förfalska.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Emmy Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro