ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu stoppas nedläggningen av psykakuten

Sebastian Chaaban · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014
Personalen på  psykiatriska intensivvårdsavdelningen varnade för konsekvenserna om avdelningen skulle läggas ner. Nu stoppas nedläggningen.  Mentalskötaren Maria och sjuksköterskan Rebecca Stiernspetz anser att en en avveckling hade drabbat de svagaste. 

Personalen på  psykiatriska intensivvårdsavdelningen varnade för konsekvenserna om avdelningen skulle läggas ner. Nu stoppas nedläggningen.  Mentalskötaren Maria och sjuksköterskan Rebecca Stiernspetz anser att en en avveckling hade drabbat de svagaste.  Foto: Lisa Mattisson


Efter kritiken – nu stoppas nedläggningen av psykintensiven på Danderyds sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Metro har tidigare berättat att två psykiatriska intensivvårdsavdelningar, även kallade för PIVA, skulle avvecklas vid Danderyds sjukhus.

Personalen varnade att det skulle innebära sämre vård för de svårast sjuka och ökade risker för våld för patienter och personal.

Efter kritiken så väljer nu Psykiatri nordväst och Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som driver de två PIVA-avdelningarna på Danderyds sjukhus, att stoppa nedläggningen.

– Verksamhetsledningen på Psykiatri nordväst har i samrådet med ledningen för SLSO beslutat att processen inte har varit tillräckligt förankrad hos personalen, säger Peter Carlberg, pressansvarig på SLSO.

– Nu ska personalen vara med och ta fram ett förslag hur vården ska organiseras, säger han.

Enligt det tidigare beslutet skulle PIVA-avdelningarna avvecklas den första mars.

Så blir det inte nu. I stället förväntas ett nytt beslut om psykintensiverna tas fram under våren.

Anledningen till avveckling var att Psykiatri nordväst och SLSO bland annat ansåg vården kostade för mycket och man hoppades spara pengar på en omorganisering.

LÄS MER
Akut psykvård lades ner trots riskerna

I ett dokument angående förändringarna som Metro tagit del av står det:

”En genomgång har visat att PIVA-vården är dubbelt så dyr som annan psykiatrisk vård vi bedriver, men den ekonomiska ersättningen för denna typ av vård är densamma som för övriga vårdplatser.”

Klinikerna kommer enligt en prognos i dokumentet gå med 22 miljoner i underskott, dock uppger SLSO Peter Carlberg för Metro att den siffran kommer bli lägre än tidigare väntat.  

LÄS MER
Specialavdelningar för de svårast psykiskt sjuka försvinner
klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro