ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu stryker SAOL ordet "negerboll"

Linnea Carlén · 23 Mar 2015
Uppdaterad 23 Mar 2015
"Tveksamma ord" stryks och rekommendationer införs mot användning av kränkande ord i den kommande upplagan av Svenska Akademiens ordlisa, SAOL 14.

"Tveksamma ord" stryks och rekommendationer införs mot användning av kränkande ord i den kommande upplagan av Svenska Akademiens ordlisa, SAOL 14. Foto: Montage TT


Om mindre än en månad släpps nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Förutom 13 000 nya ord införs för första gången varningstexter mot användning av kränkande uttryck som "neger", "zigenare" och "lapp". Även "tveksamma ordsammansättningar" stryks.

klar

Artikellänk är kopierad

En sorts varningtexter, rekommendationer, införs i den senaste versionen av ordlistan, som utkommer 15 april. Det är första gången det görs, och skälet är att SAOL:s redaktion tagit intryck av pågående stämningar och debatter i samhället i frågor om genus till rasism, uppger Sveriges radio. I stället för att använda ord som ”neger”, zigenare” och ”lapp”, råder de nu folk att använda uttrycken svart, rom och same.

–  Det är inte så konstigt, om man varnar för ett ord som neger och zigenare så undrar folk vad man ska säga i stället och det är därför vi nu lagt till "använd hellre" svart eller använd hellre rom då, säger professor Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL 14, till Metro. ►"Hen" kommer in i ordlistan De nya rekommendationerna säger han beror på strömningarna vi ser i samhället i dag. – Det är, tror jag, en mycket intensiv diskussion om främlingsfientlighet och rasism och sådana saker, och det är väl det som speglas. Vi försöker svara upp mot den diskussionen på något sätt. Så kallade "tveksamma ordsammansättningar" som "negerkyss", "indiandans" och "zigenarblod" som kan upplevas stötande och kränkande har helt strukits i nya ordlistan.Hur förhåller ni er till ordet "negerboll" som också varit ett väldigt omdebatterat ord? – Det är också borta nu, berättar han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro