ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu suktar vi efter skräcken

Johan Kellman Larsson · 3 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011
16 november har nästa del i ”Twilight”-sagan svensk premiär. Skådespelaren Robert Pattinson har genom rollen som vampyren Edward blivit supersjärna  – en vår tids svar på Beatlesikonen John Lennon.

16 november har nästa del i ”Twilight”-sagan svensk premiär. Skådespelaren Robert Pattinson har genom rollen som vampyren Edward blivit supersjärna  – en vår tids svar på Beatlesikonen John Lennon. Foto: Scanpix


Suget efter skräck och fantasy är rysligt stort. Film, böcker och serietidningar – inom snart varje del av populärkulturen dominerar det övernaturliga. Men varför har blodsugare, zombies och våldsamma döingar plötsligt blivit så populära? Metro reder ut varför Robert Pattinson blivit vår tids John Lennon.

klar

Artikellänk är kopierad

Våren 1961 köar tonåringarna utanför ”Top ten club” i Hamburg för att få se vad som ska komma att bli världens största popband, The Beatles. 50 år senare köar en ny generation skrikande tonårstjejer fortfarande.

Men 2011 lirar den stora idolen inte gitarr – han dricker i stället människoblod. Robert Pattinson – som spelar vampyren Edward i Twilight-serien, filmatiserad efter Stephenie Meyers böcker – har blivit vår tids John Lennon. Överhuvudtaget tycks samtidens begär efter det ockulta vara större än någonsin. – Jag tror inte att Cirkeln hade fungerat lika bra för tio år sedan, skräck och fantasy har ganska nyligen etablerat sig och blivit mainstream i Sverige, säger Sara Bergmark Elfgren som tillsammans med Mats Strandberg skrivit ungdomsboken som kallats för en svensk ”Twilight”.

Augustprisnominerade Cirkeln (Rabén & Sjögren), som är den första delen i en trilogi, ska översättas till 19 språk. Och filmbolag i Hollywood slåss om rättigheterna. –1980-talister som läst Stephen King och spelat rollspel växer nu upp. Och de letar efter smarta böcker om skräck i hyllorna.

I en artikel i DN Kultur nyligen (17/10) – ”Skräcken är vår trygghet” – menade författaren och kulturskribenten Ann Heberlein att det ökade intresset för skräcklitteratur speglar en grund­läggande osäkerhet i samhället. ”Skräcklitteraturen fungerar som tröst i en föränderlig värld, rädslan som en relation till något äkta, något som känns på riktigt.”

Skräckförfattaren Åsa Schwarz, vars böcker översatts till 16 språk, är inne på samma spår som Heberlein.  – De renodlade deckarna har ju dominerat under lång tid, men många verkar nu vilja överge socialrealismen för en annan typ av spänning. En typ av dramatik som inte finns i vår egen vardag.

I Åsa Schwarz senaste bok ”En död ängel” (Telegram bokförlag) fortsätter hon förena skräck, deckare och mysticism.  – John Ajvide Lindqvist banade väg för den här typen av berättelser i Sverige,  inte minst märktes en skillnad efter filmatiseringen av ”Låt den rätte komma in. Skräck med extremt hög kvalitet. Det är faktiskt rätt så nytt.

Inte bara inom böcker och film dominerar skräck och fantasy; även i serietidningsvärlden finns ett uppdämt sug. Fabian Göransson är chefredaktör för ett nystartat seriemagasin. Utopi (Kolik förlag) beskrivs som ett episkt magasin för skräck, fantasy, mystik och äventyr. – Responsen på de två första numren har varit extremt positiv. Den här typen av serier har ju funnits tidigare – men knappast några svenska. Intresset för skräckmagasin som skapats av svenska serietecknare verkar stort.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro