ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu super djuren ner sig

Anaïs González Cruz · 16 Sep 2011
Uppdaterad 16 Sep 2011
Igelkotten var berusad och fick tas om hand. Igelkotten på bilden är inte berusad.

Igelkotten var berusad och fick tas om hand. Igelkotten på bilden är inte berusad. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix


När hösten kommer är det inte ovanligt att djur stoppar i sig jäst frukt – och blir berusade.

klar

Artikellänk är kopierad

Hösten närmar sig med stormsteg och nu jäser mycket frukt som finns ute i naturen. Dock kan hungriga djur som äter frukten uppleva en hel del obehagliga biverkningar – de blir helt enkelt berusade.

Lidköpingspolisen fick under onsdagskvällen in ett ovanligt larm från en privatperson som hittat en berusad igelkott, som tros ha ätit jästa äpplen. Nu får den stanna kvar hos anmälaren tills den nyktrat till, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

Och i måndags hittades en överförfriskad älg i Göteborg, också den med magen full av jästa äpplen.

Ewa Kierkegaard, på Viltjouren i Ekerö utanför Stockholm, menar att det här inte är ovanligt.

– Det händer att djur äter jäst frukt, sidensvansar brukar äta jästa rönnbär och bli så berusade att de trillar ner ur träden. Men efter ett tag nyktrar de till, säger hon till Metro.

Enligt Marie Jury, veterinär på Väsby Veterinärmottagning, är det vanligast med berusade fåglar. I den mån det går ska man låta dem vara i fred:

– När det gäller vilda djur, som redan är rätt skygga, så ska man försöka hålla sig undan och låta dem vara i fred. De kan nog bli rätt skrämda om de kommer i kontakt med människor samtidigt som de är berusade. Men om man absolut vill hjälpa ett mindre djur så ska man se till att de har tillgång till vatten och får ta det lugnt, säger Jury till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Anaïs González Cruz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro