ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu talar bröderna ut om Kevin-fallet: Polisen får gärna be om ursäkt

Natalie Demirian · 19 Maj 2017
Uppdaterad 19 Maj 2017
Robin och Christian.

Robin och Christian. Foto: TT


Bröderna Christian och Robin pekades ut för mordet år 1998 på 4-årige Kevin i Arvika. I dag höll bröderna en presskonferens för att tala ut om de nya uppgifterna som har framkommit i fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Christian var 7 år gammal och lillebrodern Robin var 5 år gammal när de pekades ut för mordet på den 4-årige Kevin.

Nu, nästan 19 år senare, har det framkommit i SVT:s uppmärksammade programserie om fallet att de två små bröderna pressades av poliser i i många och långa förhör. De fick heller inte ha något målsägarbiträde närvarande, ofta fick även föräldrarna inte vara med.

Förhören, som visats av SVT har väckt starka reaktioner i hela landet och experter på barnförhör har riktat stark kritik mot hur förhören genomfördes, skriver TT.

Christian och Robin, deras föräldrar och advokater mötte pressen för en presskonferens i Stockholm klockan 10.30.

Innan presskonferensen börjar säger Christian:

– Jag vill tacka alla som har gjort det här för vår skull. Det går inte att tacka tillräckligt, säger han.

Båda bröderna säger att de känner en stor befrielse.

– Det finns inget tvivel längre, det är en stor frihet, säger den yngre brodern Robin.

– Man känner sig ganska rentvådd med det vi har fått nu. Men det skulle självklart vara skönt att bli helt klar, säger han angående den förundersökning som nu återupptas.

På frågan om hur de upplever att se på förhören som gjordes med dem när de var barn svarar Christian:

– Det är känslosamt, det är det absolut. Speciellt när man ser på det sätt det har pågått.

– De får gärna komma och be om ursäkt, säger han vidare när han frågas om huruvida de varit i kontakt med de poliser som höll i förhören.

Även pojkarnas föräldrar har reagerat kraftigt på hur förhören gått till.

– Fruktansvärt, chockartat. Tufft att hantera att gå igenom det här och jag har jättestarka känslor. Jag känner mig kränkt, som en bricka i ett spel som fick en oerhörd betydelse i slutändan, säger mamman.

Advokaten Thomas Olsson säger att förhören inte syftade till att få fram information om vad pojkarna egentligen hade upplevt, utan att det bara syftade till att få fram ett erkännande.

– Hur kommer det sig att man använder sådana här förhör? Vad var deras motiv? Det är sådana frågor de måste svara på. Jag kan inte stå här och spekulera, säger han.

Efter att fallet granskats har förundersökningen återupptagits.

pil
Fakta: Mordet på Kevin

Den 16 augusti 1998, på sommarlovets sista dag, hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men ändrar till att det förmodligen rör sig om ett sexualbrott, och börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare, den 22 augusti, förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången, men endast som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisstänkta.

I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin.

Polisen avslutar fallet den 2 november 1998, men åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

Källa: TT

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro