ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu tändas skånska juleljus

Fredrik Stjernström · 28 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen kommer julstämningen till Skåne när städerna tänder upp julbelysningen och inviger sina olika firanden. Malmö satsar på julmys på Gustav Adolfs Torg och i morgon klockan 11 öppnar marknaden och julverkstan upp. Där kan man träffa tomten, pyssla och hitta på en mängd andra aktiviteter veckorna innan jul.

– Vi vill skapa en lugn och ljus plats som alla kan känna sig välkomna till, oavsett om man firar jul eller inte, säger Petra Elmquist, projektledare för julfirandet i city.

Ett tema genom firandet är återvinning som ett alternativ till konsumtionen. Till exempel kan både barn och vuxna pyssla ihop egna julklappar i naturmaterial, lära sig att slå in paket i återvunnet papper och göra juldekorationer av överblivna kvitton.

För den som fått en onödig julklapp går det dessutom att byta bort den mot något annat den 28 december. Överblivna paket skänks till välgörenhet.

– Det handlar om omtanke om världen och människan, säger Petra Elmquist.

Lund

I dag klockan 16 tänder kommundirektör Anette Henriksson granen på Stortorget. Granen är utsmyckad med 450 kulor och 15 000 ljuspunkter. I morgon klockan 11 lägger sig en julig 1800-talsstämning över Lund när Thomanders jul invigs. Med skramlor och instrument ska Lunds barn försöka väcka tomten som legat och sovit i sin skattkista sedan förra julen.

– Folk vill inte hetsa och jäkta. Här kan man strosa runt och uppleva andra saker än bara shopping, säger Lena Birgersson, projektledare för Thomanders jul.

Helsingborg

På söndag klockan 16 anländer lucia med båten till Helsingborg. Hennes första uppdrag är att tända julgranen på Stortorget och officiellt inviga julfirandet. Efter det är upptakten till julen fylld med tomteträffar, uppträdanden, konserter och alla möjliga juliga evenemang. Precis som förra året är Kärnan klädd i tomteluva och redan ikväll lyser hela Helsingborg upp när utsmyckningarna tänds.

– Man vill att det ska vara mysigt och ljust och att man känner julstämning. Vi behöver lite ljus nu när det så mörkt, säger Anna Örtegren, stadsbyggnadsförvaltningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Stjernström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro