ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu tänds världens kanske högsta adventsljusstake

Fredrik Samuelson · 2 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018

Foto: Jens Genders/Öresundsbron


Öresundsbron tänder åter igen världens kanske högsta adventsljusstake. Betalstationen får julgranar som tillsammans med adventsljusen ska sprida julstämning mellan Sverige och Danmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året monterades ljus i toppen av pylonerna, 203,5 meter över havets yta.

För andra året i rad tänds nu Öresundsbrons pyloner och blir därmed kanske världens högsta adventsljusstake. Julgranar ska göra det lite mer mysigt i betalstationen vid brofästet.

– Det har varit roligt och spännande att vara med om att förvandla brons pyloner till en gigantisk adventsljusstake, som kan ses på många kilometers avstånd, men vi tycker att det ska följas upp med något lite mer jordnära. Om vi så bara kan sprida 10 procent extra julstämning för våra kunder på väg till arbetet om morgonen, så är det en insats som är värt det, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbrokonsortiet, om julgranspyntet.

Ska vara tänt mellan klockan 15 och 09

Det är led-ljus som lyser upp toppen av pylonerna. Ljusen drar endast 1,4 kilowattimme per pylon, vilket motsvarar sammanlagt 1,20 danska kronor i timmen.

Det första ljuset i adventsljusstaken som tänds på söndagen kommer vara tänt hela veckan mellan klockan 15 och 09 morgonen därefter. De efterföljande söndagarna i advent tänds ännu ett ljus. Utöver det kommer ljusen även vara tända på julafton, juldagen, under mellandagarna och på nyårsafton.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro