ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu tar hösten kanske slut till slut

Anders Göransson · 7 Jan 2014
Uppdaterad 7 Jan 2014
I Kungsträdgården i Stockholm blommar körsbärsblommorna just nu.

I Kungsträdgården i Stockholm blommar körsbärsblommorna just nu. Foto: Urban Brådhe


På fredag kan en lång, lång höst ta slut i stora delar av landet och övergå i vinter. Men det är inte säkert – vissa år hoppar vi helt enkelt över vintern.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter, 9 år, och Mårten Malmnäs, 12 år, från Östermalm, var på väg att byta julklappar i Gallerian när de fick se körsbärsblommorna i Kungsan.
Petter, 9 år, och Mårten Malmnäs, 12 år, från Östermalm, var på väg att byta julklappar i Gallerian när de fick se körsbärsblommorna i Kungsan.Foto: Urban Brådhe

Koltrastar som sjunger om nätterna och blommor som slår ut fast vi är långt in i januari. Delar av faunan och floran tycks tro att våren redan är på väg.

Men de har fel, av flera skäl.

– Under fredagen går det ner mot minusgrader i Stockholm, och regnet övergår i snöfall. Sedan avancerar den kalla luften allt längre söderut under helgen och det blir troligen minusgrader även i Göteborg och Malmö, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Hon räknar med att det blir ett par centimeter snö Stockholmstrakten, och att det vita täcket troligen kvar åtminstone ett par dagar in i nästa vecka. Efter det är prognoserna osäkra.

Fem dagar med en dygnsmedeltemperatur under noll räcker för att vintern ska anses ha anlänt. Men det händer att den inte kommer alls.

I meteorologisk mening är det fortfarande höst i den södra fjärdedelen av landet, från och med Stockholm och nedåt. Och rent teoretiskt kan hösten vara till den 15 februari – då den automatiskt övergår i vår om det milda vädret fortsätter, enligt den definition som svenska meteorologer använder.

I Stockholm har detta, enligt SMHI, inträffat tre gånger sedan mätningar inleddes 1756. De vinterfria åren är 1824, 1949 och 1973.LÄS MER: Läsarnas galna vårtecken

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro