ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu tinar pollenbomben

Angelica Lundberg · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
Nu tinar pollenbomben Anette Hedlund, säljchef på Apotek Hjärtat har märkt av att pollensäsongen har dragit igång. –  Många kommer in och vill köpa allergimediciner nu, främst  ögondroppar och nässpray.

Nu tinar pollenbomben Anette Hedlund, säljchef på Apotek Hjärtat har märkt av att pollensäsongen har dragit igång. –  Många kommer in och vill köpa allergimediciner nu, främst  ögondroppar och nässpray. Foto: Isabel Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

Det kalla och torra klimatet just nu gör att pollensäsongen blir kortare men intensivare. –  Just nu ligger mycket pollen kvar som bara väntar på värmen. Det kan bli besvärligt, säger Åslög Dahl, forskare på Göteborgs universitet.

Östkusten kommer att få det lindrigare i år jämfört med tidigare medan Skåne och västkusten drabbas värst.

Från Uppsala och söderut har hasselpollen blommat. Men överlag borde hela pollensäsongen ha kommit längre men står fastfrusen på grund av det kylslagna vädret som varit.

–  Våren är så pass sen att när värmen kommer ska allt ut på kort tid, säger hon. 

I Skåne märktes en ökad försäljning av tabelletter mot pollen från vecka tio men först nu har det nått Stockholm. Den senaste veckan har försäljningen gått upp 20 procent enligt Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, och det kommer bara öka.

–  Folk har börjat bunkra upp men fortfarande är alldeles för många ute för sent. Det gäller att påbörja behandlingen med tabletter i god tid innan blommningen bryter ut, säger hon.

Enligt Åslög Dahl är också mildare väder på väg in efter påsk och för pollenallergier är östkusten ett säkrare område detta år om man vill ha lindrigare besvär.

–  Skåne och västkusten kommer drabbas hårdare och ligga över medelnivån, säger Dahl.

klar

Artikellänk är kopierad

Angelica Lundberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro