ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu utreds gratis vaccin mot vattkoppor – kan komma att erbjudas alla barn

Fredrik Samuelson · 25 Jan 2019
Uppdaterad 26 Jan 2019
Vattkoppor börjar med feber och värk i kroppen innan man får röda prickar som blir kliande, vätskefyllda blåsor. 

Vattkoppor börjar med feber och värk i kroppen innan man får röda prickar som blir kliande, vätskefyllda blåsor.  Foto: Broccoli Photography/Alamy


Just nu utreds om vaccin mot vattkoppor ska erbjudas gratis till alla barn i Sverige. Utredningen är i full gång”, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan 300 och 400 barn – många med svår sjukdom som försvagar deras immunsystem – läggs årligen in på sjukhus på grund av vattkoppor. Folkhälsomyndigheten utreder därför om vattkoppsvaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet som erbjuds gratis till alla barn i Sverige, som SVT var först med att berätta.

– Folkhälsomyndigheten kommer sammanställa ett kunskapsunderlag och ett beslutsunderlag till Socialdepartementet. Det är sedan regeringens beslut, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Vaccin mot vattkoppor bedöms

Vaccinet har funnits sedan 1970-talet och i länder som Japan, USA och flera europeiska länder ingår vaccinering mot vattkoppor för barn.

I Sverige ges vaccinet till särskilda medicinska riskgrupper och vill man annars bli vaccinerad får man betala. Det finns även föräldrar som ordnar så kallade vattkoppskalas för att se till att barnen har haft sjukdomen och därmed slipper att drabbas som vuxna eftersom man bara kan få vattkoppor en gång.

Olika faktorer

Ett beslut om ett nationellt vaccineringsprogram tas utifrån 13 olika faktorer. Bland annat ska vaccinet vara säkert och etiskt försvarbart och kostnader för sjukdagar och sjukhusvård ställs mot kostnader för en allmän vaccinering. Man tittar även på vilka målgrupper som finns, om vaccinet är lämpligt att kombineras med övriga vacciner, allmänhetens acceptans av vaccinet och vilka andra åtgärder eller behandlingar som kan ges som alternativ.

– Expertgrupper håller på att sammanställa kunskapsunderlag av olika aspekter av vaccination. Enligt smittskyddslagen måste vaccinationen uppfylla tre kriterier för att kunna ingå i nationella vaccinationsprogram: den måste effektivt skydda mot sjukdomsbörda, samt vara samhällsekonomiskt och etiskt gångbart, säger Adam Roth.

Utredningen ska vara klar i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro