ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu väljer fler jobb än pension vid 65

Tomas Lundin · 4 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

"Jätteproppen Orvar" vägrar lösa upp sig. Bland statsanställda jobbar nu åtta av tio efter 65.- För många känns det viktigt att jobba kvar lite extra, säger ST:s ordförande.Stora pensionsavgångar pekas ofta ut som räddningen för ungdomsarbetslösheten, men nu får barnbarnen vänta längre och längre på att farmor lämnar plats åt dem.Antalet statsanställda som vill pensionera sig efter 65 har fyrdubblats på fem år, enligt en rapport från Statens Pensionsverk. 

- För många känns det viktigt att jobba kvar lite extra för att kunna finnas till hands för att lära upp alla nya som tar över efter de 40-talister som nu kommer att gå i pension, säger Annette Carnhede, förbundsordförande på Fackförbundet ST till TT.2009 var gruppen som valde att jobba kvar efter 65 för första gången större än de som gick i pension. Även inom privat sektor ser trenden ut att gå mot senare pensionering. Enligt SCB-siffror från december 2009 var var åttonde person mellan 65–74 år fortfarande i arbete.Enligt SPV är det också färre som beviljas sjuk- eller deltidspension. Något som också minskar är pensionsersättningar i samband med arbetsbrist.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro