ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu väljer sjuksköterskor att säga upp sig

Johanna G Jimenez · 11 Sep 2012
Uppdaterad 10 Sep 2012
Maria Kjellner Lidholm och Anneli Setterkrans arbetar på thoraxintensiven på Karolinska universitetssjukhuset i  Stockholm. Där har det under en längre tid varit svårt att rekrytera. – Vi får jobba för två och är helt slut på kvällen, säger  Annelie Setterkrans . 

Maria Kjellner Lidholm och Anneli Setterkrans arbetar på thoraxintensiven på Karolinska universitetssjukhuset i  Stockholm. Där har det under en längre tid varit svårt att rekrytera. – Vi får jobba för två och är helt slut på kvällen, säger  Annelie Setterkrans .  Foto: Lotta Bergseth


Bristen på sjuksköterskor har lett till hotad patientsäkerhet och ökad press på personalen på landets sjukhus. Nu varnar Vårdförbundet för att många sjuksköterskor kommer att säga upp sig. Redan nu har 500 personer som arbetar på landets sjukhus sagt upp sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommarens problem med överbeläggningar och ökad press på personalen ser ut att hålla sig kvar långt in på hösten, skriver Vårdförbundet i en ny rapport, och varnar för att många sjuksköterskor nu kommer att säga upp sig. Redan nu har 500 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på landets sjukhus sagt upp sig på grund av arbetsförhållanden.

– Alla är slutkörda efter sommaren, och det ser ut som att situationen kommer att vara fortsatt tuff. Jag oroar mig särskilt för effekterna på lång sikt. Många som funderat på att specialistutbilda sig till hösten får inte ledigt på grund av dagens slimmade organisation, säger Vårdförbundets ordförande i Stockholm, Eva Nowak, som nu varnar för att vården dräneras på viktig kompetens.

På universitetssjukhuset i Skåne råder anställningsstopp trots sjuksköterskebristen, och där utreder Socialstyrelsen just nu fem fall av överbeläggningar som kan ha kostat patienter livet. Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, menar att risken för patientskador är tydligt kopplad till organisationer som slimmats för hårt.

– I dag finns det en utbredd känsla av otillräcklighet bland våra medlemmar. Många av specialistsjuksköterskorna kan mycket väl söka sig till den privata vården, eller till Norge där lönen och arbetsmiljön är helt annorlunda, säger Runsten.

”Arbetsbelastningen har ökat”

På thoraxintensiven på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har det under en längre tid varit svårt att rekrytera specialistsjuksköterskor och det finns flera vakanta tjänster. Nu slutar flera specialister, en del av för stor arbetsbörda, förklarar Maria Kjellner Lidholm, specialistsjuksköterska och förtroendevald på arbetsplatsen. 

– Vi får jobba för två o ch är helt slut på kvällen. Samtidigt finns piskan i luften hela tiden, arbetsbelastningen har ökat hela tiden sedan jag började, säger Annelie Setterkrans som efter tre år nu sökt sig till en annan avdelning på sjukhuset.

I dag söker sig många specialister till privata alternativ och sjukhus i Norge.

– Många söker sig till ställen där de kan påverka sin arbetssituation mer. Folk här är hårt slitna, säger Maria Kjellner Lidholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro