ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vänder det – 10 dagars högtryck

Elinor Karlin · 11 Apr 2019
Uppdaterad 11 Apr 2019

Foto: Unsplash


Från sol och glassväder till snö till... värme igen? Det är ett typiskt aprilväder, menar meteorologen Moa Hallberg på SMHI. Men den här gången blir det till det bättre. "På påsken kan temperaturen komma upp mot 10–15 grader", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Håll ut – våren är inte inställd. Under helgen kan du räkna med att molnen börjar spricka upp och temperaturerna stiger i Mellansverige igen. Både Stockholm, Göteborg och Malmö får på söndag runt 8–9 grader och sol, enligt SMHI:s prognoser.

– Vi har ett högtryck som växer in västerifrån. Det är inga snömängder som ser ut att komma i norr heller, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Molntäcket är ”klurigt”

Högtrycket sträcker sig minst 10 dagar framöver med stigande temperaturer när det närmar sig påskhelgen och förhoppningsvis även många soltimmar. Även om hon varnar för att just molntäcket är extra svårt att göra prognoser på under ett högtryck av den här typen.

– Det är väldigt svårt att säga, just molnigheten är lite klurig, säger hon.

Men akta dig för att ställa ut dina krukväxterna för tidigt. De varma och soliga dagarna till trots så kommer nätterna att bli frostiga, framförallt i Stockholmsområdet. Men att vädret och temperaturerna växlar kraftigt är inget konstigt, menar Moa Hallberg.

– Ja, det brukar ju vara lite vårbakslag i april med stora temperaturskillnader. Det är ett typiskt aprilväder.

Svårt att slå förra året

Förra året var våren en kort historia i flera delar av landet. I Stockholm kom våren till innerstadsområdet den 2 april – och den meteorologiska sommaren anlände redan 20 april, endast 18 dagar senare. Meteorologisk sommar blir det när dygnsmedeltemperaturen ligger över 10 grader celsius i fem dygn i följd, men att vi skulle få någon repris på förra årets väder är inte så troligt.

– Det är svårt att säga nu. Det ska ju vara varma dagar, men temperaturen ska sjunka så mycket på natten så det blir nog svårt, säger Moa Hallberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro