ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vänder Stockholms ekonomi uppåt

Emmelie Wallroth · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

Konjunkturen i Stockholm fortsätter att peka uppåt. Och det i snabbare takt än tidigare. – Det blåser positiva vindar, säger Johan Treschow vid Stockholms Handelskammare.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild

Konjunkturen i Stockholm fortsätter att växa, visar en ny konjunkturbarometer från Stockholms Handelskammare. Under det tredje kvartalet i år stärktes den dessutom snabbare än under tidigare kvartal. – Det är riktigt glädjande. Rapporten visar att det blåser positiva vindar, säger Johan Treschow, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

Barometern visar att konjunkturindikatorn ökar från 11 till 16 under årets tredje kvartal. Det är bättre än genomsnittet sedan år 2000 på 12. – Det är väldigt positiva signaler om ekonomin i Stockholm. Konjunkturen stärks kontinuerligt.

Samtidigt fortsätter antalet anställda i Stockholm att minska något, men i långsammare takt än tidigare. – Och inte lika mycket som tidigare. Men det är något vi gärna vill se en positiv utveckling på, säger Johan Treschow. 

De branscher som växt tydligt under det senaste kvartalet är uppdragsverksamheten och livsmedelshandeln.

– Och den bransch som går knackigare är byggbranschen. Vi kan se en något positivare tendens, men det är fortfarande väldigt låga nivåer.

De tre senaste kvartalen har konjunkturen i Stockholm stärkts.

– Vi har tidigare hävdat att svensk ekonomi och näringsliv utvecklas väl, men klart påverkats av den ekonomiska oron i andra länder. Men nu ser det ut som att Stockholmsföretagen har en positiv syn på framtiden.

För hela landet ökar konjunkturindikatorn från 6 till 11.

Vad den positiva tillväxten beror på tror Johan Treschow beror på att de svenska företagen under de senaste åren ”mått relativt väl”.

–Vi klarade finanskrisen bra jämfört med andra länder. Sedan var vi väl rustade till att plöja på som vanligt. Man får vara försiktig när man siar om framtiden, men just nu ser det definitivt bra ut, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro