ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vänds kameran mot dokumentärfilmaren

Karin Svensson · 8 Mar 2012
Uppdaterad 8 Mar 2012
Morgan Spurlock och Michael Moore två filmare som själva spelar huvudrollen.

Morgan Spurlock och Michael Moore två filmare som själva spelar huvudrollen. Foto: Scanpix


Den nya vågen av dokumentärfilmare har blivit superstjärnor. De har gått från att anonymt visa sitt budskap till att ta över huvudrollerna. Karin Svensson berättar om hur de tog klivet framför kameran.

klar

Artikellänk är kopierad

Dokumentärfilmaren har gått från fluga på väggen till superstjärna. Succéregissörer som Morgan Spurlock och Michael Moore spelar huvudrollen i sina filmer – men först av alla var Sverigeaktuelle Nick Broomfield.

På årets upplaga av Tempo dokumentärfestival visas ”Sarah Palin – you betcha”. Men det är inte hockeymorsan från Alaska som är filmens huvudperson utan en ettrig engelsman i skogshuggarjacka och mössa med öronlappar. Med sin mikrofonboom i näven irrar han runt i Alaskasamhället Wasilla och försöker få en intervju med Sarah Palin.

– Vi tänkte att om vi stannade i den här pyttelilla staden så skulle det förr eller senare dyka upp ett tillfälle, något snöröjningsjippo eller så. Vi tänkte till och med tillbringa julen där, berättar Broomfield när vi ses i London.

Han fick aldrig någon intervju, men filmen blev inte sämre för det. Broomfields nyfikna, småkorkade filmpersona räcker långt. I mer än 20 år har han gjort dokumentärfilmer med sig själv framför kameran, ofta som ett slags oförarglig pajas som lockar människor att säga mer än de hade tänkt sig.

– Jag är inte bra på teknik, jag klarar det allra nödvändigaste eftersom jag övat så mycket. Ofta vill man ju bara gråta för att allt går snett. Min hemlighet som filmskapare har varit att vända det till något underhållande och en del av historien.

Nick Broomfield bröt ny mark när han 1988 tog steget in framför kameran i filmen ”Driving me crazy”. Broomfield skulle dokumentera en musikaluppsättning i New York, men i stället kom filmen att handla om hans egna våndor bakom kulisserna.

Hans stil har senare anammats av filmskapare som Michael Moore och Morgan Spurlock. Vågen av filmare som ställer sig framför kameran och påverkar sina filmers händelseförlopp har döpts till ”Les nouvelles égotistes”, de nya egocentrikerna. Men alla uppskattar inte den självcentrerade stilen, berättar Tempofestivalens programchef Melissa Lindgren:

–  Det har funnits lite av två läger i branschen, ett som verkligen förkastar det här greppet och föredrar den klassiska ”flugan på väggen”-filmen. Men Broomfield och hans efterföljare har gjort dokumentärfilmen mer kommersiell och lättillgänglig, säger hon.

Den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har gjort en rad filmer i den gamla skolan, bland annat ”Bananas” från 2009. Den handlade om hur bananarbetare i Nicaragua stämde arbetsgivaren Dole för att ha tvingat dem att använda ett bekämpningsmedel som orsakade sterilitet. 

I nya filmen ”Big boys gone bananas” (som också visas på Tempo) skildrar Gertten hur han utkämpar en strid a la David och Goliat med Dole, som stämmer honom för förtal.

För att kunna berätta den här historien fick han axla Nick Broomfields mantel och bli huvudperson i sin egen film. Men det var inte alltid kul.

– Jag har jobbat med duktiga filmklippare som hjälpt mig att inte flippa ut över att jag ser för jävlig ut i håret. Det är ju plågsamt att se sig själv på det här sättet, säger han.

Vad finns det för fördelar med att synas i sin egen film?– Det blir lättare att marknadsföra den. Spelfilm säljs ju väldigt mycket på sina skådespelare, de syns på affischen medan regissören ofta är okänd. En dokumentär med regissören i huvudrollen får lättare att bryta igenom – se på Morgan Spurlock och Michael Moore.

De nya egocentrikerna är också det yttersta beviset på att dokumentärfilm inte är – och aldrig har varit – objektiv. Även filmare som stannar bakom kameran har ett eget temperament, egna syften och agendor. Eller som Nick Broomfield själv uttrycker det: ”Att säga att man är objektiv och opartisk är helt igenom ohederligt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Svensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro