ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu väntar tyngsta rapportveckan

Kristoffer Rengfors · 24 Apr 2012
Uppdaterad 24 Apr 2012

Över 100 svenska börsbolag ska bekänna färg. Vecka 17 blir en temperatur-mätare på hur den svenska industrin mår. Det började i moll.

klar

Artikellänk är kopierad

Gårdagen blev en ledsam historia på börsen och slutade som en av årets sämsta hittills. Resten av veckan blir en rejäl temperaturmätare på svensk och internationell ekonomi, när 114 svenska börsbolag och världens största börsbolag, lämnar sina kvartalsrapporter.

– Vad företagen rapporterar ger en god indikation för det närmaste kvartalet. Men sen har vi lärt oss att väldigt mycket kan hända på kort tid när världsekonomin ser ut som den gör, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. 

Den hektiska veckan startade med en lovande rapport från Alfa Laval som redovisade en ökad order­ingång med 22 procent. Aktien dök efter beskedet då analytiker väntat sig högre vinst. 

Många av de största svenska företagen finns med bland bolagen som senare i veckan ska meddela hur de påverkats av den osäkra världsekonomin. Claes Hemberg, spar­ekonom på Avanza Bank, menar att på förhand ser temperaturen på de svenska börsbolagen ut att vara god.

– Det här ger oss en bra bild. Vi såg redan förra veckan att SKF och Trelleborg överträffade förväntningarna. Vinsterna ser ut att komma tillbaka i bra takt. Vi känner ingen större oro över att Europakrisen har påverkat Sverige så starkt, säger han. 

I kväll lär den stora börsnyheten vara amerikanska datorjätten Apple som numera är världens största bolag sett till börsvärde. Därutöver väntas flera spännande svenska rapporter.

– Veckans positiva överraskning tror vi annars kommer att vara Volvo, medan Ericsson kan bli veckans besvikelse, säger Claes Hemberg. 

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro