ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vet SVT vilket bidrag som röstfuskat

Emma Björkman · 1 Mar 2014
Uppdaterad 1 Mar 2014

Nu vet SVT vilket bidrag som fuskat genom att använda en röstningsrobot. Men kanalen kommer inte att vidta några åtgärder.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Efter att det avslöjats att ett bidrag som tävlat i Melodifestivalen använt en förprogrammerad robot och därmed fuskat till sig 2 500 extra röster har SVT utrett vilket bidrag det rört sig om. Nu har kanalen tagit reda på vem eller vilka som låg bakom fusket. – Vi kommer inte att göra något åt det i efterhand. För det första kan vi se att det inte påverkade resultatet i den deltävlingen och för det andra bröt det inte mot ­några regler det året, säger Maria Ilstedt, projektledare till Aftonbladet. SVT har heller inte kontaktat de som pekats ut som ansvariga för att ha använt röstningsroboten. Enligt Aftonbladet tävlade bidraget i fjolårets Melodifestival. Inför Andra chansen har SVT gjort en regeländring som gör att ett bidrag kan diskvalificeras om det upptäcks att det manipulerat till sig röster. Under lördagskvällen kommer kanalen även att ha höjd beredskap för att upptäcka ovanlig röstningsaktivitet. De kommer även att redovisa röstningsaktiviteten via en pressrelease som de släpper efter midnatt. Då har SVT fått svar från teleoperatörerna om röstningstrafiken varit extra stark. – Om det är så räknar vi bort de rösterna och om vi kan härleda en eventuell maskinell ”röstningsattack” till ett bidrag leder det till diskvalificering, säger Maria Ilstedt till Aftonbladet. När röstfusket avslöjades stoppade flera spelbolag sina spel på Melodifestivalen. Svenska spel har även beslutat att betala tillbaka de pengar som satsats på Andra chansen och finalen i Melodifestivalen. LÄS MER: Efter röstfusket – SVT ändrar reglerna

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro