ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vill Danmark ha Skåne igen

Tomas Lundin · 6 Mar 2015
Uppdaterad 6 Mar 2015
Skåne en del av Köpenhamn, enligt stadens borgmästare.

Skåne en del av Köpenhamn, enligt stadens borgmästare. Foto: TT


Är Skåne en förort till Köpenhamn? Danmarks borgmästare vill nu marknadsföra Skåne som en del i Storköpenhamn för att locka turister. Storleken har betydelse”.

klar

Artikellänk är kopierad

Att Skåne och Danmark har en stark gemensam historia går inte att förneka, landskapet har varit danskt längre än det har varit svenskt, men en dansk kampanj har nu rört upp känslor på båda sidor av sundet.

”Storleken har betydelse”, säger Köpenhamns borgmästare, som nu vill marknadsföra hela Skåne som del i Storköpenhamn.

– Det handlar om att visa upp en gemensam identitet som hela regionen kan ställa sig bakom och Skåneregionen kan också stärka sin position genom att profilera sig på ett visst sätt, säger Köpenhamns borgmäsre Frank Jensen till The Guardian

Det nya Köpenhamn skulle ha nästan fyra miljoner invånare och kunna mäta sig med storstadsregioner i hela världen både när det handlar om att locka turister och investerare är tanken.

Från svensk håll är man mer tveksam över att marknadsföra Malmö och Skåne som bihang till Köpenhamn. Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, har tidigare sagt att hon tror att en sammanslagning av Köpenhamn och Malmö kan skapa problem på den svenska sidan, enligt The Guardian. Invest in Skåne förordar mer neutrala ”Scandinavia Bay Area” framför ”Greater Copenhagen”.

Tourism in Skåne är inte rädda för att Skåne ska bli en förort till Köpenhamn.

– Vi snackar inte om att Skåne ska tillhöra Danmark utan det handlar om kommunikation för att få fördelar av båda sidorna, säger Marknadschefen Helen Östberg till Metro. 

Skåneregionen är en kameleont när det handlar om vilken identitet som marknadsförs i vilka sammanhang. Skåne kan marknadsföras med sin närhet till Köpenhamn när det passar, ibland används den svenska flaggan och när det handlar om att marknadsföra mot Kina blir Skåne en del av Skandinavien.

– Där känner man oftast inte till Danmark, Sverige eller Norge utan bara Skandinavien. När vi jobbar med att locka danskar till Skåne så är vi Köpenhamns ”Smucke baghave”, ungefär ”vackra trädgård”, berättar Helen Östberg.

På nätet har utspelet delat   skåningarna. ”Jaaa ta oss!”, säger en person i kommentarsfältet till Aftonbladets artikel. ”Skåne är inget man kan ge bort! Skåne är något eget och enligt mig tillhör sig själv!”, skriver en annan.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro