ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vill fler ha knarkhundar på skolorna

Evelina Olsson · 27 Mar 2012
Uppdaterad 27 Mar 2012

Sedan Landskrona stad gett klartecken för narkotikahundar på skolorna har fler kommuner hört av sig och visat intresse.

klar

Artikellänk är kopierad

Hundföraren Daniel Udenmark och hunden Yoda sökte i går efter narkotika på Västervångskolan i Landskrona. Någon  narkotika hittade de dock inte, varken i elevkorridorerna eller i lärrarrummet.
Hundföraren Daniel Udenmark och hunden Yoda sökte i går efter narkotika på Västervångskolan i Landskrona. Någon  narkotika hittade de dock inte, varken i elevkorridorerna eller i lärrarrummet.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

I går gjordes den senaste kontrollen på en Landskronaskola, den här gången var det Västervångskolan som fick besök av polisinspektören och hundföraren Daniel Udenmark och hunden Yoda.

– Hundsektionen har i princip blivit nedringd av skolor i fler kommuner som vill ha samma koncept och man har redan jobbat på liknande sätt i Kristianstad, säger Daniel Udenmark.

Yoda hittade ingen narkotika i högstadiekorridoren och personalrummet på Västervångskolan och det är just det resultatet polisen och skolledningarna vill se.

– Tanken är inte att vi ska gå in och brotta ner ungar som har narkotika på skolan, vi är där för att hålla skolorna rena och identifiera de barn som har problem, säger Olle Olsson, polisinspektör vid Landskronapolisen.

Ännu har ingen skola i Landskrona tackat nej till ett besök från narkotikahundarna. Responsen från föräldrar har varit genomgående positiv, berättar rektorn för Västervångskolan.

– De föräldrar jag varit i kontakt med har varit jätte-positiva och vi har faktiskt inte haft ett enda samtal från någon som varit emot det här, säger Mattias Adolfsson.

Ordförande i barn- och skolnämnden i Lund anser att Landskronaprojektet är ett ”utmärkt initiativ”.

– Min uppfattning är att narkotikaproblemen har ökat de senaste åren, inte minst i anslutning till högstadieskolor. Det ska bli intressant att se vad Landskronaprojektet har för effekter men redan i dag för vi en diskussion om det här, säger Lars Hansson (FP).

Frågan har varit uppe även i Malmö.

– Att gå in med polishundar i skolor kan väcka ett visst obehag för en del skötsamma elever. Som det ser ut i dag har polisen redan möjligheter att gå in med hundar om misstanke om brott finns, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro