ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vill fotomodellen hjälpa unga i Afrika

Jeroen Haverkort · 10 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Waris Dirie.

Waris Dirie. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

FÖRFATTARE. Efter tre självutlämnande böcker om sin flykt från hemlandet Somalia i Afrika, livet som fotomodell, uppgörelsen med sitt förflutna och kampen mot kvinnlig omskärelse kommer nu FN-ambassadören Waris Dirie med sin fjärde bok. I ”Letter to my mother”, avslöjar hon hemligheten hon burit på i många år: sitt alkoholmissbruk. Hon berättar även om mötet med sin ”allierade”, den nederländska politikern Ayaan Hirsi Ali.

Var det ett svårt beslut att publicera den här berättelsen? Du hade kunnat välja att hålla det hemligt. – Den här boken var den svåraste för mig att skriva, men jag var tvungen att skriva den för att kunna rena min själ. Arbetet med boken känns som blod, svett och tårar. – Tack vare mina resor och samtal med kvinnor i Afrika och Asien vet jag att många unga kvinnor har samma problem som jag. Särskilt unga kvinnor vill inte längre leva under förtryck. Den här boken ska stärka dem.

”Letter to my mother” skiljer sig från dina tidigare böcker, som hade klara budskap till världen. Den här boken är mer personlig. Vilket är dess budskap? – Afrika behöver en ny anda. Mina afrikanska likar borde inte bara förlita sig på hjälpsändningar från andra länder. De måste söka sig tillbaka till sina rötter, finna självtillit och lära sig bli självförsörjande igen. De måste omedelbart sluta med skadliga traditionella sedvänjor. – Vi lever i det tjugonde århundradet, och det internationella samfundet har enats om att alla ska leva enligt deklarationen om mänskliga rättigheter. Och denna deklaration skyddar både kvinnor och män. – Jag räknar med de unga afrikanerna, särskilt unga kvinnor. Saker kommer att förändras när de får stöd av det internationella samfundet.

I boken avslöjar du ditt alkoholmissbruk. Var det meningen med boken från början? – Nej, jag ville skriva om detta allvarliga problem eftersom folk ofta uppfattar mig som en ofelbar hjältinna. Jag är bara en vanlig människa, som kämpar med samma vardagliga problem som många andra människor också gör.

Varför hamnade du i alkoholmissbruk? – Jag var ung och naiv. Jag snavade in i det, och en dag blev det lösningen på alla mina problem, ensamhet, smärta, saknad och stress.

Hur gjorde du dig fri från ditt missbruk? – Genom idrott. Att springa, simma och spela fotboll är mina nya droger.

Du skriver om mötet med Ayaan Hirsi Ali, före detta nederländsk politiker. Hur var det att träffa henne och vad pratade ni om?– Ayaan är en mycket stark somalisk kvinna. Jag delar inte alla hennes åsikter, men jag respekterar henne. Vi talade mycket om vår barndom i Somalia och våra arbeten. – Det finns en sak som vi är helt eniga om: Situationen för kvinnor i afrikanska samhällen är fullständigt oacceptabel. Det beror inte bara på religion utan på män som beter sig illa.

Vilka är dina framtidsplaner? – Just nu arbetar jag med filmatiseringen av ”Öknens blomma”. Den ska spelas in i Kenya, London och New York och bör nå biograferna i slutet av 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

Jeroen Haverkort
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro