ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu vill Huawei slå Ericsson i 4G-rejset

Anders Frick · 25 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På Mobile Asia Congress i Macau fokuserades det mest på mobila nyheter men även en del annat.

På Mobile Asia Congress i Macau fokuserades det mest på mobila nyheter men även en del annat. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Snabbt, billigt och mobilt bredband dominerade Mobile Asia Congress i Macau förra veckan. Kinesiska Huawei storsatsar för att köra om svenska Ericsson – snart öppnar ytterligare ett svenskt kontor.Mobilt bredband är fortfarande hetast för system och nätverksutvecklarna på den asiatiska marknaden. Och nu handlar det om att göra kopplingen mot Internet ännu snabbare, ännu billigare och ännu mer mobil. Kinesiska Huawei visade upp sina senaste framsteg inom den fjärde generationens mobiltelefoni – LTE – i Macau.Huaweis främsta konkurrent är Ericsson. Även om Ericsson än så länge ligger före i utvecklingen av LTE, så kommer kineserna ångandes tätt bakom. För varje månad som går utökas Huaweis LTE-avdelning med drygt 100 forskare och ingenjörer. – LTE är är otroligt viktigt för oss, men det dröjer ytterligare några år innan system och terminaler har blivit tillräckligt utvecklade för att konsumenterna ska kunna använda tekniken, säger Jason Hao på Huawei.

En fördel för Huawei är att man för fem år sedan började arbeta med nätverksstandarden WiMAX, som är mer likt LTE än vad 3G-tekniken är.

Under första halvåret 2009 utlovar företaget den första kommersiella lanseringen av LTE till operatörer.

Många operatörer kommer dock ett tag till att förlita sig på HSPA och den förbättrade varianten HSPA+, som snart släpps och som kan åstadkomma en hastighet på upp till 42 Mbps.– HSPA i olika varianter kommer operatörerna till en början nog att använda parallellt med LTE.

Men LTE är mer avancerad, lättare att använda och verkligen den ultimata tekniken. Priserna kommer också att drastiskt gå ner för såväl operatörer som slutanvändare, för basstationerna ger en mycket högre effektivitet, säger Jason Hao.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro