ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nudelstället som blir en finkrog

Jonas Cramby · 3 Okt 2014
Uppdaterad 3 Okt 2014

Foto: Gustav Hugosson


Metros krogrecensent Jonas Cramby har ätit på Adam & Albin.

klar

Artikellänk är kopierad

Adam & Albin, Rådmansgatan 16 4 av 5

Förr i tiden var en restaurang ett ställe med vita dukar som serverade ångbåtsbiff, snaps och pilsner till pustande fabrikörer. Idag ser det lite annorlunda ut. Vi har popupkrogar, matklubbar och foodtrucks. Legendariska krögare har middagsbjudningar i hemmet och glada amatörer säljer hamburgare från en cykel på stan. Frågan är dock om inte kockarna Adam och Albin bäst definierar dessa nya flytande kroggränser? I sin lilla vardagsrumsliknande "matstudio" på Rådmansgatan, där de i vanliga fall anordnar kurser och inspirationskvällar, figurerar nämligen just nu två stycken restauranger. Ett enklare nudelställe till lunch. Och ungefär en helg i månaden, en lite mer klassiskt fine diningrestaurang. Men vi börjar med nudlarna. Adam och Albin, som tidigare jobbat ihop på flera av stadens finkrogar, verkar ha förstått den enkla lyckan i att slurpa i sig kolhydrater i tubform till lunch. På menyn trängs ramen, udon, soba och somen-nudlar i välgjorda buljonger med svenska smaker ­ för att på svenskt sopplunchsätt avslutas med en underbar liten pannkaka. Det är smart, gott och ett oerhört tillfredsställande sätt att äta ­ även om deras nudlar är lite snällare än de skvättiga, fettiga man hittar i Asien. Det är nudlar som artigt viker ihop strumporna och lägger över stolsryggen innan de kryper till kojs i din mage. Ungefär en helg i månaden ändrar alltså matstudion karaktär och blir en välbesökt foodiefavorit med immiga fönster. Menyn är uppdelat i snacks och mellanrätter ­ där allt mellan tre och sju per person sägs vara lagom. Till en perfekt gin & tonic äter vi en tallrik krispiga rädisor med krämig rökt löjrom samt en sotad bläckfisk med salvia och brynt smör vilket, naturligtvis, är sublimt. Adam & Albins svenska majs med tryffel, rökt smör och chilipulver har jag ätit förr och är en slags lyxversion av festivalklassikern. Fingoff! Sedan bärs de in, smårätterna: Bakad anklever med bondbönor och iskalla örter. Skaldjursbuljong. Svampkräm med bakat ägg, stekta kantareller och krispig potatis. Knivmusslor med råriven tomat och koriander. Och råbiffen, missa inte för guds skull råbiffen. Nästa tillfälle är den tionde till elfte oktober.

Undvik Att äta nudlar prick 12.00, lunchrusning förutspås.

Missa inte Heta ramennudlar till lunch och Adam & Albins råbiff på restaurangen. En klassiker som levererar.

Priser, nudellunch Nudlar: 135 - 165 kronor. Pannkaka: 85 kronor.

Priser, restaurangen Snacks: 85 - 135 kronor. Mellanrätter: 175 ­ 245 kronor. Desserter: 125 kronor.

Öppet Nudellunch varje vardag 11.30 ­ 14.00. Restaurangen en helg, en gång i månaden. Nästa kroghelg 10-11 oktober.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro