ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nudlar kopplas till hjärtsjukdomar

Tomas Lundin · 19 Aug 2014
Uppdaterad 19 Aug 2014
Studentfavoriten innehåller en mängd ämnen som enligt forskare kan orsaka en rad hälsoproblem.

Studentfavoriten innehåller en mängd ämnen som enligt forskare kan orsaka en rad hälsoproblem. Foto: All Over Press


Studenternas favoriträtt är snabblagad och billig. Men nu varnar forskare för att den som äter mycket snabbnudlar lider större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Den sydkoreanske forskaren Hyun Joon Shin ville utreda orsakerna till en epidemi av hjärtsjukdomar och övervikt, skriver Daily Mail. Snart ledde spåren till den ökade konsumtionen av snabbnudlar i landet. Förutom snabba kolhydrater innehåller nudelsoppan innehåller höga halter av salt och andra tillsatser som ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke. Sydkoreanerna äter mest snabbnudlar per person i världen och studien, som presenteras i den ansedda tidsskriften Journal of Nutrition, visade att hälsoproblemen drabbade personer som åt nudlar två eller tre dagar i veckan.

I en annan studie stoppade gastrologen Braden Kuo ner en kamera i magen på testpersoner för att se hur kroppen tar hand om snabbnudlar jämfört med traditionella färska nudlar. Han kom fram till att kroppen fick kämpa för att smälta nudlarna. Han pekar också ut kemikalien TBHQ, en biprodukt från petroleumindustrin som används som tillsats i snabbnudlar.

Utöver själva nudlarna pekas också förpackningen ut som en hälsofara. Kemikalien Bisfenol A som kan leda till hormonrubbningar förekommer i de skumplastkoppar som vissa nudlar förpackas och serveras i.

För ett antal år sedan gick hälsomyndigheter i Malaysia ut och varnade för att snabbnudlar förutom höga salthalter innehåller onyttiga förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och konserveringsmedel som kan leda till hjärtsjukdomar, stroke och njurproblem, skriver WBIW.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro