ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nummerplåtarna som fått nobben av Transportstyrelsen i år

Björn Sjö · 14 Sep 2018
Uppdaterad 14 Sep 2018
Två till sju tecken tillåts på personliga registreringsskyltar.

Två till sju tecken tillåts på personliga registreringsskyltar. Foto: Wikimedia


SUBBA, BIRA eller ONYKTER är några stötande teckenkombinationer på registreringsskyltar som Transportstyrelsen ratat i år. Men listan är längre, och vissa ansökningar är inte lika lätta att genomskåda.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 1994 är det fritt fram att köpa en personlig nummerplåt till bilen hos Transportstyrelsen.Två till sju tecken tillåts, men texten får inte ”väcka anstöt eller medföra olägenhet”.

Svordomar och snuskiga ord faller bort, liksom religiösa och politiska anspelningar. Sprit och knark försöker kontrollanterna också hålla undan.

– Men det är inte lätt. Vi googlar, kollar slanglexikon och diverse sökmotorer för att vara på den säkra sidan, säger Eva Isaksen, en av myndighetens två skyltgranskare.

Utländska ölmärken

Listan på underkända skyltar mellan 1 januari och 31 juli i år i faktarutan nedan visar hur svårt hennes jobb kan vara.Många sex- och spritanspelningar sticker i ögonen direkt.ONYKTER, EN 75:A, SEXY, FUK YEE och FCK U hamnar givetvis på svarta listan.

Men vad är problemet med PIRAAT?– Ett belgiskt ölmärke, förklarar Eva Isaksen och tackar det andra a-et för upptäckten.– Världen krymper och ölutbudet växer, konstaterar hon.

Att upptäcka religiösa och politiska budskap kräver också specialkunskaper.KJV WW3 känns enbart kryptiskt för den oinvigde.

Inget religiöst

– Det anspelar visst på Kung James den femtes bibelöversättning och tredje världskriget, förklarar Eva Isaksen.PS023 är också underkänt av religiösa skäl.– Det handlar om Psaltaren, säger Eva Isaksen och medger att det kan vara helt oskyldigt. Kanske en prästs favoritpsalm.– Men eftersom vi inte vill ha något religiöst så faller den bort.

Religionen återkommer även i lurigare former. Till exempel 2U23L.– Jesus baklänges, tolkar Eva Isaksen som med åren vant genomskådar alla möjliga varianter av sifferchiffer, spegelvänt och baklängesskrift.

Utländska svordomar

ODJEBI är en annan svårtolkad variant.– En svordom på bosniska, säger Eva Isaksen och konstaterar att man måste vara vaksam på många språk.

JOS PSD och MUIEPSD kräver också utländska kunskaper.– De anspelar på det rumänska regeringspartiet, som anklagas för att vara korrupt.

HAMC?– Det kan betyda Hells Angels MC.Trots de tränade ögonen kan oönskade kombinationer slinka igenom kontrollerna.– Det händer att vi får in anmälningar om stötande skyltar, från allmänheten eller polisen. Då kan vi återkalla skyltarna, säger Eva Isaksen.

Återkallande gjordes av en av de rumänska skyltarna, som först godkändes. Men när bilägaren åkte på semester till sitt gamla hemland blev det stort rabalder, polisingripande och uppmärksamhet i internationell press.

På Transportstyrelsens hemsida kan bilägaren testa olika skyltkombinationer och se vad som är ledigt och upptaget. Något förhandsbesked om skylten klarar censuren ger dock inte hemsidan.

En personlig nummerplåt kostar 6 200 kronor, och gäller i tio år. Skylten tillhör ägaren, och följer med vid bilbyte.

pil
Underkända nummerplåtar

Dessa teckenkombinationer har underkänts mellan 1 januari och 31 juli i år.

SHIA313WW1312FAKKBOI3JOHSSA81 66MFGPIRAATSUBBAREDEVILBEERBEER1BIRAONYKTERKJV WW3421WTFFERNETMAYHEM666 DEVPSALM23REAPERSTUL3NIRAQ313EN 75ASEXYOMERTA0DJEB1PANZERFUK YEEFCK USEX4FUNPANZERPS 023BIITCHBE SEXYKICKASSANTI6662U23LHAMCV PUTINJOS PSDMUIEPSD

Källa: Källa: Transportstyrelsen

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro