ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny Barnhusbro blev Metroläsarnas favorit

Peter Lindholm · 17 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Kjellander & Sjöberg arkitektkontor


klar

Artikellänk är kopierad

Ola Kjellander och Stefan Sjöberg.
Ola Kjellander och Stefan Sjöberg.Foto: Henry Lundholm

Det var jämnt i Förnya Stockholm – tävlingen som Metro anordnat med Fastighets­ägarna. Stockholm Bro med butiker och krogar vann.

Stockholmarna ser gärna att det byggs ett hus på Barnhusbron.  Arkitektkontoret Kjellander & Sjöbergs förslag vann nämligen tävlingen Förnya Stockholm– Jättekul! Det är roligt att stockholmarna har röstat på det här förslaget. Det känns rätt vågat, säger arkitekten Stefan Sjöberg.

Rösterna fördelade sig ganska jämnt i Metros och Fastighetsägarna Stockholms tävling. Men det var framför allt förslaget om ett hus, med bostäder, butiker och krogar, på bron mellan Kungsholmen och Norrmalm, som många uppskattade.– En av anledningarna är nog att det är ett ganska tydligt förslag, tror Stefan Sjöberg.

Arkitektkollegan Ola Kjellander tror också att platsen varit avgörande.– Många stadsplaneringsprojekt parasiterar ju på staden. De ger ingenting tillbaka. Det har vi en möjlighet att göra här, till och med utan att använda oss av mark över huvud taget. Den här marken finns ju egentligen inte.

Kjellander & Sjöberg går nu vidare med det vinnande förslaget i Förnya Stockholm– Vi hoppas att det ska bli verklighet. Vi går vidare och pratar med Stockholms stad och ser om det finns något intresse att genomföra ett sådant här projekt, säger Stefan Sjöberg.

Annars fortsätter arkitektkontoret att rikta in sig på platser som så att säga har blivit över i Stockholm.– I det dolda smider vi planer på alla möjliga projekt i Stockholms city i samarbete med olika parter. Vi är intresserade av att förbättra innerstaden, säger Ola Kjellander.

I det dolda?– Haha. Det är ju idéer som man först diskuterar med olika grupperingar. Sedan går man den formella vägen. Det är viktigt att det blir en öppen, demokratisk process när det gäller att förnya Stockholm.

... men skönhetsrådet säger nej

– Det känns som de försökt att kränga in en stor jävla atlantångare, säger skönhetsrådets ordförande Hans Henrik Brummer.

Det är själva storleken på den föreslagna byggnaden som han har invändningar emot, men inte själva idén som sådan.– Jag tycker mycket väl att man kan bygga på broar.

Skönhetsrådet är den kommunala instansen som huvudsakligen granskar detaljplaner och bygglovsärenden som remitterats från stadsbyggnadskontoret. Rådet beskrivs ofta som en bromskloss när det gäller att förnya Stockholms arkitektur, men

Brummer håller inte med om detta.– Skönhetsrådet är inte emot nya grejer. Det är hela tiden frågan om hur, inte att. Det är skillnad.

Om tävlingen Förnya Stockholm säger han:– Det känns väldigt ungdomsfixerat, men det är friskt vågat. En del tar för sig ordentligt. Och det är klart att man ska prova nya grepp, sedan beror det på hur det görs.

Hus på broar inget nytt

Hus på broar är egentligen inget nytt, inte ens i Stockholm. Men det är 170 år sedan det skedde förra gången.

1839 blev Norrbrobasaren klar, med 25 butiker på Norrbro mellan Gamla stan och Norrmalm.

Det snobbiga promenad-stråket var under 60 år något av en dåtida motsvarighet till Biblioteks-gatan, fast med en mer kulturell inriktning.

Här fanns exklusiva klädbutiker, boklådor, tobakshandlare och kaféer, som lockade konstnärer, vetenskapsmän, författare och skådespelare. Men det var förstås innan bilarna tog över våra gator och broar.

1903 revs basarbyggnaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro