ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny bedrägeriattack mot Visakortsnummer

Kristoffer Rengfors · 28 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Visas riktiga sajt till vänster och den falska till höger.

Visas riktiga sajt till vänster och den falska till höger.


klar

Artikellänk är kopierad

Ett nytt och ovanligt proffsigt försök att komma över kreditkortsnummer pågår just nu på nätet. Nätbedragare har gjort en nära på exakt kopia av Visas hemsida.

Nätbedragarna är så fräcka att de utnyttjar Visas eget säkerhetsprogram, som ska göra näthandel med kort säkrare, för att komma över kortnummer genom en så kallad "phishing". Genom att skicka ut ett mejl där Visakortsinnehavare uppmanas att registrera sitt kort i Visas program "Verified by Visa" luras ovetande människor över hela Europa att ge upp uppgifter om sina kort. "Verified by Visa" går ut på att kortinnehavaren får en speciell kod kopplad till sitt Visakort. Koden måste sedan användas ihop med kortnumret för köp på internet. Ett kort som är korrekt kopplat till "Verified by Visa" är alltså säkrare att använda på internet.

Visas europeiske presschef Paul Ravenscroft vill inte kommentera uppgifterna närmare utan väljer istället att sammanställa ett officiellt uttalande när Metro Teknik frågar honom om  bedrägeriförsöket.

"Nätbrottslingar har nyligen startat en phishing-attack genom att skicka e-post till slumpmässigt utvalda personer i Sverige där de utger sig för att vara från Visa. E-brevet skickar mottagaren direkt till en sida där de uppmanas att anmäla sig till programmet Verified by Visa och skriva in sina personliga uppgifter. E-brevet är inte från Visa och kortinnehavare uppmanas att inte svara eller klicka på länkar i brevet", skriver Visa i utttalandet.

"Visa tar alltid dessa kriminella bedrägeriförsök på fullaste allvar och arbetar med att få webbsidan stängd. För att göra det arbetar Visa nära med regeringar, och rättsväsendet i hela Europa för att se till att våra kunder inte råkar ut för Phishingattacker", skriver Visa i utttalandet.Den falska webbsidan är nära på identiskt med Visas riktiga webbsida och därför mycket svår att urskilja. Alla länkar på den falska sidan går dessutom till platser på Visas riktiga sida, något som gör det ännu svårare att upptäcka bedrägeriet. Om en kortinnehavare skriver in sitt kortnummer ombes kunden även att skriva in i vilket namn kortet är registrerat, vilken den tresiffriga säkerhetskoden på kortets baksida är, vilket datum kortet går ut samt vilken pinkod som är kopplad till kortet. Allt bedragarna behöver för att kunna tömma kortet på pengar. Efter att uppgifterna lämnats kommer kortinnehavaren tillbaka till Visas riktiga webbsida.Kunder som tror sig ha kunnat råka ut för en "phishing"-attack uppmanas av Visa att kontakta den bank som utfärdat deras Visa-kort.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro