ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny befolkningsstatistik – här är kommunerna som ökar mest

Valerie Kaspersen · 21 Feb 2018
Uppdaterad 21 Feb 2018
Den största ökningen på 4,3 procent såg Knivsta som ligger några mil norr om Stockholm.

Den största ökningen på 4,3 procent såg Knivsta som ligger några mil norr om Stockholm. Foto: IBL


Enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån ökade befolkningen mest i storstadsregionerna – flera andra kommuner såg en minskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i Stockholm som befolkningen ökade som mest under 2017, visar statistiken från SCB. Den största ökningen på 4,3 procent skedde i Knivsta kommun som ligger några mil norr om Stockholm. Därefter kom Trosa och Sundbyberg med ökningar på 3,8 respektive 3,5 procent.

– Urbaniseringen beror på flera saker. Bland annat på förändringar i ekonomin. Det är i storstadsregionerna arbete finns i större utsträckning. Det är även så att unga människor flyttar från landsbygden till storstäderna för att studera och sedan flyttar för få tillbaka. Det föds även fler barn i storstäderna, säger Josefina Syssner, forskare och föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet.

Det är dock inte alla kommuner som har sett en tillväxt. I 63 kommuner minskade befolkningen, Torsby hade den största minskningen med 279 personer. Söderhamn och Filipstad kom på andra- respektive tredjeplats.

– Många unga flyttar från glesbygden och då bildar de inte familj där. Det resulterar i att fler dör än föds i glesbydgen. Det strukturella perspektivet ser även annorlunda ut än på 70- och 80-talet. En gång hade vi tillverkningsindustri på dessa ställen och det har vi inte på samma sätt längre. Men det största skälet är att man från början har för få barn och att befolkningen blir äldre och äldre, säger Josefina Syssner.  

Många av de kommuner som ligger högt upp på listan med en befolkningsminskning haft det problemet under en längre tid.

– Många av de som ligger i topp 30 på listan har minskat befolkningsmässigt i 30 år. De här kommunerna bör ha en plan för varför man blir färre och färre, säger Josefina Syssner.

pil
SCB:s befolkningsstatistik

Den folkbokförda befolkningen ökade med 125 089 personer under 2017, 19 047 personer färre än 2016. I den totala siffran var 55 774 kvinnor och 69 315 män.Invandringen 2017 var lägre än föregående år, efter att ha ökat i fem år. Totalt invandrade 144 489 personer, av dessa var 66 624 kvinnor och 77 865 män.De tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö hade alla en kraftig folkökning, som berodde på högt födelse- och invandringsöverskott.Stockholm hade vid årsskiftet 949 761 invånare medan Sveriges minsta kommun Bjurholm hade 2 451 invånare.

Källa: SCB

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro