ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny behandling hopp för hjärtsjuka

TT · 12 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alternativet för patienten i fråga hade varit hjärttransplantation, nu räckte det med en betydligare enklare så kallad kateterablation.
Alternativet för patienten i fråga hade varit hjärttransplantation, nu räckte det med en betydligare enklare så kallad kateterablation.Foto: SCANPIX

För första gången i Sverige har ett läkarlag lyckats använda en relativt skonsam operationsmetod på en patient med både svår hjärtsvikt och svårt förmaksflimmer.

Alternativet för patienten i fråga hade varit hjärttransplantation, nu räckte det med en betydligare enklare så kallad kateterablation.– Man går in med en tunn sladd, en kateter, i ljumsken och för den via blodbanan upp till hjärtat.

Med hjälp av värmeenergi kan man sedan förstöra de områden som orsakar flimmer, säger Mats Jensen-Urstad, docent och överläkare vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, som ledde operationen. Patienten, en 45-årig man, uppges må prima efter ingreppet.– Han har fått tillbaka sin normala hjärtrytm, säger Mats Jensen-Urstad. Symtomen vid förmaksflimmer är hjärtklappning och oregelbunden puls på grund av hastig och oregelbunden hjärtverksamhet. Det är den vanligaste hjärtrytmrubbningen i Sverige - omkring 200 000 svenskar beräknas lida av åkomman. Mellan 20 000 och 40 000 lider av kombinationen svår hjärtsvikt och svårt förmaksflimmer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro