ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny besparing – barnens kultur

Peter Löwendahl · 17 Okt 2012
Uppdaterad 17 Okt 2012
Sanna Bülow Bengtsson, med barnen André, 9 år, och Julie, 7, har inte hört att pengarna till kultur inom skola och förskola är frysta för året, och tycker inte att det  låter bra. – Det är ju en del av verksamheten, att de ska ta del av teater, säger hon.

Sanna Bülow Bengtsson, med barnen André, 9 år, och Julie, 7, har inte hört att pengarna till kultur inom skola och förskola är frysta för året, och tycker inte att det  låter bra. – Det är ju en del av verksamheten, att de ska ta del av teater, säger hon. Foto: Christina Blom


2012 är barnkulturåret. Då passar Göteborgs stadsdelar på att spara in på – barnkultur. Allt för att få budgeten att gå ihop.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det tycker jag väl är ganska bra åtgärder, även om det aldrig är kul att skära ner, säger Berit Lyberg, områdeschef kultur och fritid i Västra Göteborg. 

Pengar som skulle gå till kultur inom skola och förskola fryses i Västra Göteborg. I Lundby ska kultur inom skola och förskola ”kosta mindre än tidigare planerat”. 

I Majorna-Linné blir det ingen satsning på att minska barngrupperna på förskolorna, som det var tänkt. 

Enligt Metros rundringning går stadsdelarna back med totalt 136,5 miljoner kronor i år. Och det är ingen som förstår varför. Till dagens kommunstyrelsemöte har den rödgröna majoriteten lagt ett yrkande om att stadsledningskontoret ska analysera varför stadsdelarna har så dålig ekonomi. 

– Av något skäl så räcker inte pengarna de har fått till det som vi gemensamt har kommit fram till. Då får man titta på vad det är som har hänt, säger Anna Johansson (S), kommunalråd med ansvar för frågor som rör barn. 

Hon har dock ingen kommentar till att besparingarna så tydligt slår mot barnens möjligheter att ta del av kulturevenemang.

– Det beror på vad man har haft för andra möjligheter att spara. Jag förutsätter att man följer budget, både ekonomiskt men också inriktningsmässigt, så gott man kan i alla stadsdelar, säger hon. 

I Västra Göteborg har man alltså helt fryst pengarna till kultur inom skola och förskola.

– Jag tycker jag att barnkultur är jätteviktigt. Men just i år har vi gjort en låsning av pengarna, för att vi inte skulle gå minus, säger Berit Lyberg, områdeschef kultur och fritid i Västra Göteborg, och hänvisar till barnkulturåret. 

– Vi har väldigt mycket kultur i både förskolan och skolan. Under hösten nu är det barnkulturåret och då finns det ganska många aktiviteter som är kostnadsfria att gå på. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro