ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny bok lär 4-åriga flickor att banta

Jenny Sköld · 23 Aug 2011
Uppdaterad 24 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Boken "Maggie goes on a diet" har retat upp föräldrar i USA.
Boken "Maggie goes on a diet" har retat upp föräldrar i USA.Foto: Aloha Publishers

Ingen har ännu hunnit öppna "Maggie goes on a diet" – en barnbok om flickan Maggie, som bantar sig till självkänsla och popularitet. Ändå har debatten redan gått varm på amerikanska föräldrabloggar och medier.

Boken, som marknadsförs för barn mellan 4 och 8 år, ges ut först i höst men kan köpas i förskott via Amazon.com och Barnes & Nobles hemsida.Om titel – "Maggie goes on a diet" (Översatt: Maggie börjar banta) – kan ge en hint om orsaken till de upprörda känslorna – så är bokens omslag minst lika talande. Illustrationen visar en mullig flicka som håller upp en på tok för liten rosa klänning framför  sin smalare – och gladare – dubbelgångare i spegeln. Berättelsen är skriven på vers och är tänkt att läsas med en vuxen. Den handlar om Maggie som genom "tid, träning och hårt arbete" utvecklas från en osäker och extremt överviktig flicka till en normalviktig och självsäker stjärna i skolans fotbollslag. Författaren Paul M. Kramer har tidigare skrivit andra böcker för barn om mobbning och sängvätning. Han vill enligt förlaget Aloha Publishings hemsida hjälpa barn att hantera problem som de möter i dagens samhälle. Men effekten kan bli en helt annan än vad författare avsett, menar Annika Janson, barnläkare vid Rikscentrum Barnobesitas vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. – Risken med en sådan här bok är att den blir läst av helt fel flickor, som redan är allt för viktmedvetna. De som verkligen har problem kanske behöver annat stöd än den här boken, säger hon. – Vi som jobbar seriöst med överviktiga barn under 8 år vill inte ha någon dramatisk viktnedgång, utan om att följa sin viktkurva.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro