ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny bok lär 4-åringa flickor att banta

Jenny Sköld · 23 Aug 2011
Uppdaterad 1 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

En ny bantningsbok för barn har fått debattem på amerikanska föräldaforum och medier att gå varm på senaste dagarna – innan någon ens hunnit bryta upp förpackningen. Boken kommer ut först i höst, men kan redan beställas från Amazon.com där den marknadsförs mot barn mellan 4 och 8 år. Om titeln – "Maggie goes on a diet" – ger en ledtråd till de upprörda känslorna – så är omslaget till boken minst lika talande. Illustrationen visar en tjock flicka som håller upp en på tok för liten rosa klänning framför  sin smalare – och gladare – dubbelgångare i spegeln. Berättelsen är skriven på vers och handlar om Maggie – som genom "tid, träning och hårt arbete" utvecklas från en osäker extremt överviktig flicka till en normalviktig och självsäker stjärna i skolans fotbollslag. Författaren Paul M. Kramer vill enligt förlaget Aloha Publishings hemsida hjälpa barn att hantera de problem de möter i dagens samhälle. Men effekten kan bli en helt annan än vad den välmenande författaren avsett, menar Annika Janson, barnläkare på Rikscentrum Barnobesitas (fetma) vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. – Risken med en sådan här bok är att den blir läst av helt fel flickor, som redan är allt för viktmedvetna. De som verkligen har problem kanske behöver kanske annat stöd än den här boken, säger hon.

Hon menar att bantning inte är ett ord som används i arbetet med överviktiga barn. – Vi som jobbar seriöst med barn under 8 år vill inte ha någon dramatisk viktnedgång. Det handlar i stället om att följa sin viktkurva.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro