ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny detingsajt ska matcha bögar med lesbiska

Jenny Sköld · 18 Aug 2011
Uppdaterad 18 Aug 2011
Rabbin Araleh Harel berättar om dejtingsajten i en video på Time.com.

Rabbin Araleh Harel berättar om dejtingsajten i en video på Time.com. Foto: Time


Judiska homosexuella kan inte leva öppet med sin läggning. Rabbin Areleh Harel erbjuder en lösning.

klar

Artikellänk är kopierad

Att vara ortodox jude på Västbanken och samtidigt homosexuell skapar inre konflikter. Det går inte att leva ut sin läggning och samtidigt leva i enlighet med den judiska lagen. Rabbin Araleh Harel såg problemet och bestämde sig för att göra något åt det, enligt en intervju i tidningen Time. Lösningen stavas internet. I september startar han och en kompanjon, som är hemligt homosexuell, en sajt för äktenskapsförmedling där homosexuella män och kvinnor kan finna varandra och gifta sig. Harel har redan hjälpt till att arrangera 13 stycken sådana äktenskap. Men det var först när han medverkade i en paneldiskussion om homosexuellas rättigheter som hans projekt verkligen fick luft under vingarna. Harel blev nerringd av homosexuella ortodoxa judar som ville hitta en lösning på livet. Det var då idén om en dejtingsajt föddes. Projektet har fått både ris och ros från det judiska samhället. Många ledare för homosexuella grupper har kritiserat äktenskapen som de tycker är svekfulla och repressiva.

Svenske rabbin David Lazar håller med.

– Det är okänsligt att uppmuntra till äktenskap som inte fullt ut grundar sig på kärlek. Det är ett misstag, enligt mig. I stället ska man uppmuntra homosexuella att finna en likasinnad partner, säger han till Metro. Religiösa ledare i Israel blir allt mer pressade från homosexuella grupper. Homosexualitet har blivit mer accepterat i den religiösa världen, men samkönade äktenskap är ännu inte tillåtet. – Det här är den bästa lösningen vi kan erbjuda människor som vill leva i enlighet med den judiska lagen, säger Harel, till Time Magazine. Medlemmar i det nya nätverket betalar en avgift på 280 kronor. Därefter fyller de i uppgifter om vad de vill se hos en potentiell partner. En förmedlare ordnar sedan möten mellan matchande par. Blir det äktenskapstycke betalar de blivande makarna en summa på motsvarande 2 890 kronor.

SE VIDEON HÄR

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro