ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny dom kan bli slutet för internetcafeer

Maria Forsström · 25 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Alf Engsbråten surfar på internetkaféet Matrix vid Hötorget i Stockholm. – Jag söker jobb faktiskt, säger han. 

Alf Engsbråten surfar på internetkaféet Matrix vid Hötorget i Stockholm. – Jag söker jobb faktiskt, säger han.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Nu kan internetkaféer bli tvingade att söka tillstånd för varje spelbar dator. Det kan innebära slutet för kaféer med små ekonomiska marginaler.Vanliga internetkaféer ska bli tillståndspliktiga enligt automatlagstiftningen, fastslår en dom i Regeringsrätten mot ett kafé i Örebro. Domen innebär bland annat att varje spelbar dator på internetkaféet måste ha tillstånd, vilket kostar 2 000 kronor att söka. Internetkaféer med små marginaler kan drabbas så hårt att de tvingas stänga. Nu vill riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) avskaffa lagen. – Regeringsrätten har gjort en rimlig tolkning av lagen, men det är lagen som är orimlig. Den skrevs 1982, långt innan det ens fanns internetkaféer, och syftet var att hålla ungdomar borta från den osunda miljö man tyckte att flipper- och arkadhallar var.Han menar att undersökningar visat att ungdomar som spelar mycket dricker mindre än genomsnittet och att det alltså finns ett omvänt samband.– Jag har svårt att se vem som är vinnaren i detta, säger Karl Sigfrid.På Lotteriinspektionen håller man just nu på att analysera domens konsekvenser.– Vi måste se hur långt de sträcker sig. Till exempel har frågan om den även ska gälla informationsdatorer på bibliotek kommit upp, även om jag tror att man säkert kan utesluta dem, säger Carin Wahren, enhetschef på tillstånds- och tillsynsenheten.Om man har med sig sin egen laptop till ett kafé med trådlöst nätverk då?– Det är precis det jag menar, vi måste kolla lagen och se var man ska dra gränsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro