ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny domare i USA:s Högsta domstol – kan hota aborträtten

Sofia Clason · 10 Jul 2018
Uppdaterad 10 Jul 2018
Majoriteten i HD kan då bli konservativ.

Majoriteten i HD kan då bli konservativ. Foto: TT


Presidenten Donald Trump har nu gjort ett val. Konservative Brett Kavanaugh kan bli ny domare i USA:s Högsta domstol, vilket kan påverka aborträtten.

klar

Artikellänk är kopierad

Trump har nominerat den konservative Brett Kavanaugh, 53, till den nionde posten i USA:s hösta domstol. Detta, efter att den tidigare domaren Anthony Kennedy bestämt sig för att gå i pension, skriver The Washington Post.

Anthony Kennedy har ansetts stå i mitten politiskt av de nio domarna. I frågan om samkönade äktenskap skulle tillåtas i alla delstater, röstade Kennedy till exempel för år 2015. Han spelade även stor roll för att upprätthålla aborträtten, som nu kan hotas.

Valet av Kavanaugh som ny domare i Högsta domstolen kan framöver få stor inverkan. Med Kavanaugh på den nionde platsen i HD, blir majoriteten av domarna konservativa.

– Om det godkänns av senaten kommer jag att hålla ett öppet sinne i varje enskilt fall, sade Kavanaugh vid nomineringen.

Flera demokrater i Senaten har dock sagt att de ska kämpa emot tillsättandet av Kavanaugh, i syfte att skydda lagar gällande aborträtt, LGBTQ-rättigheter och rätten till samkönat äktenskap.

”Jag kommer att motsätta mig nomineringen på Kavanaugh med allt jag har”, skriver tillexempel Charles E Schumer, demokrat och minoritetsledare i Senaten, i ett utlåtande.

Vid tillkännagivandet sa däremot Trump att en domares åsikter inte är det viktigaste för nomineringen.

LÄS MER
Trump hoppar av G7-uttalande

– Det viktiga är inte en domares politiska åsikter, utan om de kan sätta sina åsikter åt sidan för att göra vad lagen och konstitutionen säger. Jag kan nu nöjr säga att jag hittat en sådan person, sade Trump enligt Washington Post

Senaten kommer att behöva godkänna Trumps nominering. Om en enda republikan röstar ned nomineringen faller den.

Republikaner hoppas därför på att ha den nya domaren tillsatt i god tid innan mellanårsvalet den 6 november. Annars finns en risk att partiet förlorar majoriteten i Senaten, vilket kan påverka utfallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro