ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny fartkoll för fildelare – Google hjälper till

Kristoffer Rengfors · 29 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Internetoperatörer som stryper hastigheten på fildelares bredband har nu fått en ny motståndare. Sökjätten Google ställer sig nu bakom ett nytt projekt som kan avslöja om din operatör sänker hastigheten när du fildelar.Organisationerna New America Foundation´s Open Technology Institute och Planetlab Consortium har startat en tjänst kallad Measurement Lab, eller M-lab. På sajten kan vanliga bredbandsanvändare se om deras operatörer stryper surfhastigheten vid användande av Bittorrent. M-lab har en javaapplikation kallad Glasnost som jämför hastigheten på "vanlig" nättrafik med bittorrent-trafik. På bara några minuter kan applikationen avgöra om din bredbandsoperatör stryper hastigheten för bittorrent-trafik eller inte.För att kunna driva projektet har Google skänkt 36 stycken servrar utplacerade i USA och Europa till M-lab. Dessutom hjälper företaget till med att erbjuda nätverksanslutningar till servrarna, rapporterar Google i sin officiella nyhetsblogg. Och M-labs lär behöva Googles servrar eftersom tjänsten för att mäta bittorrenthastigheten är omåttligt populär, och därför tyvärr blir överbelastad då och då.

All data som inkommer genom projektet kommer att användas i forskningssyfte för att kartlägga om internetoperatörer väljer att prioritera viss trafik på nätet.

Bland de medlemmar som sitter i den kommité som driver projektet återfinns även Vint Cerf, mest känd som internets fader, men numera Googleanställd. Både Vint Cerf och Google är kända för ett stort engagemang inom nätneutralitet, alltså att all trafik på internet ska ha samma rättigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro