ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny fetmamedicin gav stor viktnedgång

TT · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En ny medicin mot fetma som innehåller ämnet tesofensin kan ge större viktminskning än de läkemedel som i dag är godkända, enligt en ny dansk studie.

Den danska studien publiceras på torsdagen i nätupplagan av den medicinska tidskriften The Lancet, skriver Upsala Nya Tidning (UNT) och Dagens Nyheter (DN)."En daglig dos av ett halvt milligram tesofensin under ett halvår har potential att ge dubbelt så stor viktnedgång som dagens godkända läkemedel. Det behövs dock större studier som kan bekräfta våra fynd", skriver professor Arne Astrup vid Köpenhamns universitet, enligt UNT. Arne Astrup har lett studien och arbetar även som konsult åt företaget som utvecklar läkemedlet, skriver DN.

De drygt 200 överviktiga personer som omfattas av studien delades upp i flera grupper. Några fick en större dos av medicinen, några fick lite mindre och några fick ingen alls. Alla gavs dock samma dietråd och instruktioner om att röra sig mer. Den grupp som fick den högsta dosen tesofensin gick ner med i genomsnitt över 10 kilo, att jämföra med en viktminskning på 2,2 kilo i den grupp som fick overksamma piller.

Tesofensin sänker aptiten och minskar på så sätt matintaget.Någon direkt jämförelse med någon av de substanser mot fetma som i dag är godkända har inte gjorts. Men enligt forskarna har de tester som gjorts av dessa läkemedel inte ens gett hälften så stor viktminskning som tesofensin gav i deras studie.

Tesofensin gav vissa biverkningar, såsom torrhet i munnen, illamående och förstoppning. Vid höga doser höjde det också pulsen och blodtrycket. I stort verkar inte biverkningarna vara fler än med jämförbara läkemedel.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro