ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny film från Islamiska staten visar bilder från dådet på Drottninggatan

Fredrik Samuelson · 2 Nov 2018
Uppdaterad 3 Nov 2018
I en ny propagandafilm syns bilder från terrordådet i Stockholm: Människor som flyr Sergelgatan samt Sergels torg.

I en ny propagandafilm syns bilder från terrordådet i Stockholm: Människor som flyr Sergelgatan samt Sergels torg. Foto: Faksimil från IS propagandafilm


I terrorsekten Islamiska statens nya propagandafilm visas en rad terrordåd. Bland annat finns bilder från attacken på Drottninggatan i Stockholm. Jag har inte sett att det förekommit tidigare i de stora publikationerna från IS”, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp om att Stockholm är med.

klar

Artikellänk är kopierad

Islamiska staten har publicerat en ny propagandafilm i IS-kanaler på sociala medier. På en karta syns olika terrordåd runt om i Europa, bland annat det på Drottninggatan i Stockholm som är utmärkt på kartan med en lastbil.

”Terrorisera dem i deras länder”, lyder uppmaningen.

Bilder från Drottninggatan i Stockholm

På en bild syns hur människor flyr från Sergelgatan intill Hötorget. Nästa bild föreställer hur människor springer från Sergels torg. Ytterligare en bild en stund senare visar rökmolnet efter att lastbilen kört in i Åhlénshuset på Drottninggatan.

Samtliga filmer kommer från privatpersoner och lades ut i sociala medier under attentatsdagen. Bilderna fångades upp av olika medier runt om i världen, som New York TimesDaily Mail och The Guardian.

Propagandafilmen är gjord av Islamiska statens medieavdelning al-Hayat. Den heter ”Inifrån kalifatet”, är drygt 16 minuter lång och ingår i en serie av tidigare filmer med samma namn.

– Det här är en sanktionerad serie så det inte bara något som cirkulerar på internet. Jag tror kanske inte att det betyder någonting särskilt för Sverige, men det är intressant att Sverige är med och varför man har tagit med Sverige. Någon har uppmärksammat dem på att det här kan vara bra att ta med, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– De har ju inte lyckats genomföra så många attacker under 2018. Säkerhetspolisen och andra har varit effektiva med att störa ut och gripa folk.

Klassisk propagandafilm

Filmen är klassisk propaganda och tar inte upp hur IS är försvagad och förlorat mark. Kvinnor som lyckats fly har vittnat om tvångsäktenskap, slavarbete och våldtäkter, men här handlar det om att porträttera strider och terrordåd.

Islamiska statens strategi sedan några år är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak. Magnus Ranstorp säger att IS vill visa att man finns kvar och försöker tona ner sin försvagade ställning.

– Man ska se det som att de gärna vill markera att de har en kapacitet, även om kalifatet har fallit. De vill visa sin relevans och visa att deras syfte, att slå mot väst, inte har försvunnit. Man vill tända gnistor där det går, säger Magnus Ranstorp.

Uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan. Innan attacken svor han en trohetsed till Islamiska staten och utredningar har visat att han hade koppling till en IS-cell men IS har aldrig tagit på sig dådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro