ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny forskning: Därför hatar vi det här ljudet

Jenny Sköld · 11 Nov 2011
Uppdaterad 11 Nov 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alla har väl någon gång under sin skoltid upplevt obehaget när någon drar sina naglar mot en griffeltavla. Många ryser bara av se en bild av någon som gör det. Men varför väcker det så kraftiga reaktioner? Ny forskning som presenterades vid Acoustical Society of America visar att det kan ha med vår arts fortlevnad att göra. Genom att utsätta studiens deltagare för olika typer av obehagliga ljud – som naglar mot en griffeltavla, en gaffel som skrapas mot en tallrik och det gnisslande ljudet av frigolit – kunde forskarna identifiera exakt vilka frekvenser som gav de starkaste reaktionerna. Vid de mest obehagliga ljuden gick det att mäta en förändring av hudens elektricitet – de gav alltså en rent fysisk reaktion. Något oväntat var mest obehagliga ljuden inte högst eller lägst utan låg någonstans i mellanregistret. Forskarnas teori är att människors hörselorgan överdriver ljud vars frekvenser som är viktiga för artens överlevnad – till exempel barnskrik.

Forskningen om hur vi uppfattar ljud används för att göra människans ljudmiljö mer behaglig, genom att "maska" de ljud vi inte gillar. Kunskapen kan till exempel användas för att designa ljud till dammsugare eller inom industrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro