ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny forskning: Dinosaurier hade tuppkam

TT · 12 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013
Ny forskning: Dinosaurier hade tuppkam Forskarna hittade fossila lämningar från en Edmontisaurus regalis och frstod att de hade hittat något speciellt när  de fann delvis mumifierad hudavtryck på kroppen.

Ny forskning: Dinosaurier hade tuppkam Forskarna hittade fossila lämningar från en Edmontisaurus regalis och frstod att de hade hittat något speciellt när  de fann delvis mumifierad hudavtryck på kroppen. Foto: Julius Csotonyi/Current Biology


Vissa dinosaurier hade köttiga tuppkammar på huvudet, precis som många hönsfåglar. Det framgår av ett unikt fynd av en mumifierad dinosaurie i Kanada.

klar

Artikellänk är kopierad

Dinosaurien, vars ålder beräknats till drygt 70 miljoner år, hittades i sedimentära berglager från den senare delen av kritperioden nära staden Grande Prairie i den västcentrala delen av provinsen Alberta.

De fossila lämningarna, som beskrivs i tidskriften Current Biology, består av skallen och delar av skelettet från en Edmontosaurus regalis, en av de större tvåbenta växtätarna inom gruppen anknäbbsdinosaurier. Som namnet antyder hade arterna inom gruppen käkar som i viss mån liknade jättelika anknäbbar.

Men detta är inte det märkliga med fyndet. Forskarna, som letts av Phil Bell vid University of New England i Australien, förstod att de hade hittat något speciellt när de fann hudavtryck på kroppen — som delvis är mumifierad.

Spår av huden hittades på halsen och ryggen, och ovanpå skallen hade djuret en iögonfallande upphöjnad. När forskarna granskade denna närmare fann de att de tittade på resterna av en köttig tuppkam .

Detta var en total överraskning. Många har misstänkt att vissa dinosaurier var försedda med hudflikar och utväxter som kanske fungerade som prydnader och sexuella kännetecken. Men utväxter fossiliseras ytterst sällan och några bevis för hypotesen fanns inte — fram till nu. Det nya fyndet avslöjar att åtminstone Edmontosaurus hade prydnader på huvudet.

– Det här är likvärdigt med att för första gången upptäcka att elefanter hade snablar. Det finns inga skäl att inte tro att andra köttiga strukturer kan ha funnits hos en rad andra dinosaurier, inklusive T. rex och Triceratops, säger Phil Bell.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro