ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny forskning: Dricka kaffe kan förlänga livet

Sofia Clason · 11 Jul 2017
Uppdaterad 11 Jul 2017
Kaffe innehåller antioxidanter och kemikalier som spelar en viktig roll i att motverka cancer.

Kaffe innehåller antioxidanter och kemikalier som spelar en viktig roll i att motverka cancer. Foto: Jessica Gow/ TT


Enligt två nya amerikanska studier kan kaffe förlänga livet. Testpersoner som drack en kopp om dagen löpte 12 procent lägre risk att dö i förtid, än de som avstod från kaffe.

klar

Artikellänk är kopierad

För kaffeälskaren är studien ett bra skäl till att fortsätta med sin dagliga koffein-kick. Bäst resultat kunde ses hos de som drack två till tre koppar kaffe om dagen – dessa löpte 18 procent mindre risk att dö i förtid av sjukdomar som cancer, stroke, diabetes, andningssvårigheter och matspjälkningssjukdomar, skriver ScienceDaily.

– Vi kan inte säga att kaffedrickande kommer att förlänga ditt liv, men vi ser ett samband. Om du dricker kaffe, drick upp! Om du inte dricker kaffe borde du överväga att börja med det, säger författaren till en av studierna, Veronica W. Setiawan, till ScienceDaily.

De två studierna publicerades i Annals of Internal Medicine i dag. Den första tittade på statistik om dödlighet hos 520 000 kaffedrickare och icke-kaffedrickare från tio länder och den andra följde 185 000 personer av olika etnicitet under en period på sexton år.

Världshälsoorganisationen WHO har tidigare klassat kaffe som cancerogent och kopplat drycken till förhöjd risk att drabbas av cancer i urinblåsan. Men förra året gick organisationen ut med att kaffe kan reducera risken för lever- och livmoderscancer.

Människor har också oroat sig för att kaffedrickande kan orsaka hjärtsjukdomar, hämma tillväxten och leda till magsår eller halsbränna. Men enligt Veronica W. Setiawan har forskning om kaffe visat att drycken inte är skadlig för hälsan, utan innehåller antioxidanter och kemikalier som spelar en viktig roll i att motverka cancer.

– Fastän studien inte visar orsaken, eller kan peka på vilka kemikalier i kaffe som kan ha en ”elixir effekt”, så är det tydligt att kaffe kan vara en del av en hälsosam diet och livsstil, säger Setiawan till ScienceDaily.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro