ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny forskning: Selfies förstärker gemenskap

Anton Gustafsson · 4 Apr 2019
Uppdaterad 4 Apr 2019
Sveriges nya skidstjärna Frida Karlsson tar en selfie när hon hyllas efter framgångarna i VM. Enligt forskarna på Göteborgs universitet handlar det snarare om att dela med sig av en härlig känsla än att framhäva sig själv när man tar en selfie.

Sveriges nya skidstjärna Frida Karlsson tar en selfie när hon hyllas efter framgångarna i VM. Enligt forskarna på Göteborgs universitet handlar det snarare om att dela med sig av en härlig känsla än att framhäva sig själv när man tar en selfie. Foto: TT.


Forskning på Göteborgs universitet visar att selfies inte alls behöver vara ytligt, det kan även fungera som en viktig social aktivitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Att ta en selfie anses ofta vara något ytligt och introvert. Men forskare från Göteborgs universitet  har kommit fram till att selfies är en del av ett större fotografiskt sammanhang där de fungerar som visuell kommunikation och som en betydelsefull aktivitet i interaktionen tillsammans med andra människor.

– Vi såg att selfies fungerar som ett lekfullt utbyte av visuell information, samtidigt som det är ett sätt att uttrycka sig och kommunicera med andra, säger Alexandra Weilenmann, professor och en av författarna bakom studien.

Kolumn: Cissi Wallin: Vi människor är ytliga puckon

Enligt studien delar folk selfies på sociala medier för att dela med sig av starka känslor och upplevelser i deras liv.

– Foton som snabbt delas genom sociala medier frammanar en känsla av att vara tillsammans och förstärker gemensamma känslor och upplevelser över tid och rum. Man kan sitta på vitt skilda platser och ändå skapa en känsla av närhet genom att utbyta selfies, säger Alexandra Weilenmann.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro