ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny forskning: Det gör ont att rensa garderoben

Moa Kärnstrand · 25 Sep 2013
Uppdaterad 25 Sep 2013
Annelie Zeiloth, 35, Stockholm, har varit tvungen att rensa bland sina kläder för att ge plats åt sonen Victor, sju månader. "Ja, jag har svårt att skiljas från  vissa plagg. Jag samlar på jackor. Jag har nog 90 stycken. Jag har fyra propp fulla garderober och byråer och lådor, hela källaren är full".

Annelie Zeiloth, 35, Stockholm, har varit tvungen att rensa bland sina kläder för att ge plats åt sonen Victor, sju månader. "Ja, jag har svårt att skiljas från  vissa plagg. Jag samlar på jackor. Jag har nog 90 stycken. Jag har fyra propp fulla garderober och byråer och lådor, hela källaren är full". Foto: Lotta Bergseth


Smärtar det när du står framför garderoben och ska rensa? Du är inte ensam. En ny studie från Göteborgs Universitet visar, kanske föga förvånande, att många av oss mår dåligt av att göra oss av med gamla kläder.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är nya tider nu. När din mamma köpte en kappa för sin första månadslön var det för att modellen var lätt att sy om och för att materialet var ull lika hållbar som kevlar. I dag köper vi kassvis av kläder varenda löning. – Ofta tröttnar ögat fortare än själva textiliens livslängd är till ända i dag. Man lessnar på formen och färgen innan den slitits ut, säger Anneli Palmsköld, etnologiforskare vid institutionen för kulturvård på GU. Hon har studerat varför vi har så himla svårt att slänga gamla kläder. – Man mår lite dåligt när man ska slänga helt funktionsdugliga kläder, säger hon. Svårast av allt är att göra sig av med sina barns första kläder och tidstypiska plagg och accessoarer, visar studien. En del av förklaringen kan vara ett gnagande dåligt samvete över konsumtionen man ägnar sig åt. För den som säljer sina saker på sajter som Blocket eller Tradera mår ofta bättre. – Då når man ändå intresserade köpare. Men det finns en kategori som tycker att det är lite jobbigt att sälja på nätet. De väljer kanske att ge bort kläderna till välgörande ändamål eller sälja dem på loppis. Men enligt undersökningen är det bara tio procent av de kläder och textilier som hamnar på loppisar som faktiskt säljs vidare. Borde vi lära mer av förr-i-tiden och laga och lappa istället för att köpa och slänga och ha ångest för det? – Ja, men det är ju en fråga om både tid, kunskap och kvalitet. Förr fanns det hemmafruar som hade tid att laga. Textilierna hade en bättre kvalitet. Och man lärde sig i syslöjden att laga kläder och lakan och så vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro