ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny grupp ska bekämpa näthat

Johan Nylander · 13 Feb 2013
Uppdaterad 13 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Få personer som skriver hatiska eller hotfulla kommentarer på internet straffas. Nu startas Sveriges första “legal clinic” med syfte att hjälpa drabbade, skriver Svenska Dagbladet.

Bakom den nya gruppen står Mårten Schultz, professor i civilrätt. Tillsammans med ett antal juridikstudenter lägger han nu grunden för en organisation som ska bekämpa näthatet.

– Vi vill skapa en medvetenhet att samma regler gäller när man är på internet som i verkliga livet. Det finns mycket inom vår lagstiftning som täcker de här frågorna, säger han till SvD.

En av anledningarna till att det är så få som blir dömda för de hot de utfärdar på nätet är att de drabbade själva måste ta ansvaret. Bevisbördan är svår och förundersökningar läggs ner.

Mårten Schultz vill att folk ska få kunskap om de verktyg som finns att använda för att ta till vara på sina rättigheter.

Gruppens rådgivning ska vara kostnadsfri och fokusera ärenden kring ärekränkning, brott mot personuppgiftslagen och hot. Genom att driva så kallade pilotmål hoppas de kunna influera liknande fall.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro