ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny grupp ska göra internet strömsnålt

Mary Örnborg · 13 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Tusen gånger bättre energieffektivitet i nätet. Franskt initiativ ska göra kommunikationen grönare.

Forskargruppen Green Touch vill utveckla ny grön teknik för att minska de globala koldioxidutsläppen. Syftet är att utveckla en grönare och hållbarare kommunikationsteknik.

Utgångspunkten är analyser som Bell Labs gjort av  komponenter som ligger till grund för dagens data- och kommunikationsnätverk och som visar att det finns förutsättningar för en mycket större energieffektivisering.

Green Touch vill inom fem år ta fram en tusen gånger mer energieffektiv kommunikationsteknik.– Det skulle motsvara kapaciteten att driva världens kommunikationsnät i tre år med samma energitillgång som används under en enda dag, säger Gee Rittenhouse, chefsforskare på Bell Labs.

En ny kommunikationsteknik är nödvändig då miljarder nya människor förväntas belasta de globala nätverken inom några år. – Ny grön teknik behövs inte minst för att hjälpa IT-industrin att minska sina koldioxidutsläpp.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro