ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny jätteråtta upptäckt – knäcker nötter med tänderna och bor i träd

Hugo Ewald · 27 Sep 2017
Uppdaterad 27 Sep 2017
Forskare har länge misstänkt att råttan existerar.

Forskare har länge misstänkt att råttan existerar. Foto: Velizar Simeonovski, The Field Museum


En ny jätteråtta har upptäckts på Salomonöarna, visar en ny studie. Råttan, som länge ryktats existera, sägs vara så stor att den knäcker och äter kokosnötter med sina bara tänder. Råttan väntas bli klassificerad som akut hotad.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny mystisk jätteråtta har upptäckts på Salomonöarna, det skriver The Field museum i Chicago i ett pressmeddelandesom publicerades under onsdagen, och utgår från en studie som publiceras i Journal of mammalogy. Råttan, som sägs öppna kokosnötter med sina bara tänder, kommer förmodligen att klassificeras som akut hotad.

Forskare har länge misstänkt att en sådan råtta existerat på Salomonöarna, eftersom historiska dokument nämner berättelser om ”en väldigt stor råtta som äter kokosnötter”.  Av lokalbefolkningen kallades råttan ”Vika”.

Tyrone Lavery, studiens huvudförfattare, hörde först talas om den beryktade råttan på ön Vangunu under sin första resa till Salomonöarna 2010.

Trots flera försök lyckades dock inte Lavary hitta några tecken på att råttan faktiskt existerade, förutom avföring han kom över 2011.

– Jag började tveka på om det rörde sig om en särskild art, eller om det var så att lokalbefolkningen kallade vanliga råttor för ”vika”, säger Lavery i pressmeddelandet.

Först 2016, efter att skogshuggare kapat ned ett träd på ön, syntes en råtta falla ned på marken och skadas. Råttan dog kort efteråt, men kunde av lokalbefolkningen identifieras som en vika. Med hjälp av DNA-analys kunde forskare senare bekräfta att det rörde sig om en specifik art inom släktet Uromys. Den nyupptäckta råttan kom att få namnet Uromys Vika.

Till The Guardian säger Tim Flannery, expert på Salomonöarnas däggdjur, att Uromys Vika är en viktig och stor upptäckt.

– Det är ett av de största upptäckterna vi gjort under det nya milleniet och inte en sekund för tidigt. Den är akut hotad och krafttag för att hindra att den utrotas behövs nu, säger han tillt tidningen.

Lavery har inte lyckats bekräfta att råttan faktiskt äter kokosnötter, däremot har han bekräftat att arten ätit ngali-nötter, som är lika svåra att knäcka. Nu planerar han att påbörja en crowdfundingkampanj för att bidra till att konservera arten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro